MIPE deschide programul de investiții în infrastructură sănătății, cu valoare de 10 miliarde de lei

0
Publicat:

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat lansarea în dezbatere a Programului Național de Investiții în Infrastructura de sănătate, program pentru care se vor aloca 10 miliarde de lei. Investițiile se vor realiza într-o perioada de 6 ani, între 2024 și 2030.

foto bancnote de 100 de lei
MIPE deschide programul de investiții în infrastructură sănătății

Sănătatea este un domeniu în care investițiile și preocuparea Guvernului pentru îmbunătățirea serviciilor trebuie să se regăsească permanent pe lista de priorități. Prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești se urmărește cu predilecție o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente în spitalele din aceste zone”, a delcarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Prezenta ordonanță de urgență reglementează măsurile necesare pentru crearea unui cadru legislativ care să permită potențialilor beneficiari promovarea proiectelor, astfel încât să se poată asigura accesul întregii populaţii la servicii medicale esenţiale, creşterea calităţii vieţii şi atingerea standardelor din țările europene. Programul beneficiază de un buget total de 10 miliarde lei, care va fi asigurat inclusiv din contracte de împrumut cu instituţii de credit sau instituţii financiare interne sau internaţionale și va fi gestionat la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit comunicatului, valoarea maximă aferentă unui proiect finanțată din Programul Național de Investiții în infrastructura unităților spitalicești este de 1.000.000 de mii de lei epntru spitale județene și județene de urgență, spitale de urgență și spitale de monospecialitate; 350.500 de mii de lei pentru spitalele municipale și cele municipale de urgență și 250.000 de mii de lei pentru spitalele orășenești.

În plus, conform comunicatului de presă, pot beneficia de programul de investiții până la cinci categorii de instituții sanitare.

Acestea sunt: „unitățile administrativ-teritoriale, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. pp) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, care au în coordonare/subordonare/autoritate sau dețin în administrare/proprietate unități sanitare publice; instituțiile publice centrale care au în coordonare/subordonare/autoritate sau dețin în administrare/proprietate unități sanitare publice; unitățile sanitare publice: spitalele publice orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență, spitale de urgență, spitale de specialitate, inclusiv institute care desfășoară activitate medicală spitalicească şi prespitalicească aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea Ministerului Sănătăţii, inclusiv a autorităţilor şi instituţiilor publice centrale din sfera apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, respectiv a Academiei Române; alte instituții care desfășoară activități în domeniul sănătății publice la nivel național, regional, județean sau local; și parteneriat între autoritățile/instituțiile publice locale şi/sau centrale şi unitățile sanitare publice”.

De asemenea, comunicatul mai menționează și categoriile de investiții eligibile pentru programul de investiții ca fiind „realizarea de construcții noi și dotare, lucrări de modernizare/reabilitare și dotare și extinderea la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare”. De menționat este și faptul că orice fel de achiziție de dotări realizate de către instituțiile sanitare nu se încadreaza la investiții eligibile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite