Guvernul României a aprobat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul român a aprobat în ședința de Guvern de astăzi un noul act constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID).

imagine clădire cu inscripția „BANK”
Guvernul României a aprobat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare

Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanțelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaționalizăm Banca de Investiții și Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituție centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile românești și alte entități din sectorul public și privat. Prin intermediul ei, vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare și durabile, care vor contribui la modernizarea infrastructurii și la stimularea creșterii economice. Această instituție va acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea economică și va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunități pentru antreprenori, investitori și comunități locale”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit unui comunicat de presă remis de către Guvernul României.

Potrivit actului normativ, Banca de Investiții și Dezvoltare va urmării facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, asigurarea accesului la finanțare pentru proievte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat de investiții, sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene și a efectului de multiplicare asociat și furnizarea de asistență tehnică.

„BID se înființează ca societate pe acțiuni de tip închis, instituție de credit, persoană juridică de drept privat, deținută pe toată perioada de funcționare de statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar unic, sub supravegherea Băncii Naționale a României, cu repectarea prevederilor Regulamentului nr.4/2023 emis de BNR care reglementează cerinţele privind evaluarea adecvării membrilor organului de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul băncii de dezvoltare.

Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerțului este de 119 milioane lei, diferența urmând a se achita în 2 tranșe până la finalul anului 2024.

Misiunea generală a BID este de a sprijini dezvoltarea economică şi socială, competitivitatea economică, inovarea şi creşterea economică sustenabilă, în scopul remedierii disfuncţionalităţilor de pe piaţa financiară, pe baza unei analize independente ex-ante, menționează comunicatul de presă.

Obiectul de activitate al băncii, tipurile de activități desfășurate atât în nume propriu cât și în nume și cont stat, beneficiarii țintă sunt cele deja prevăzute de cadrul legal aplicabil în vigoare. BID beneficiază de garanția statului pentru executarea principalului aferent obligaţiilor de plată asumate în nume şi pe cont propriu de către bancă, precum şi pentru executarea tuturor obligaţiilor de garantare asumate de către aceasta, în cazul în care obligaţiile respective nu beneficiază de nicio altă garanţie.

Conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare

Organul de conducere este adunarea generală a acționarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din 7 membri numiți de către adunarea generală a acționarilor pentru un mandat de maximum 4 ani cu posibilitatea de a fi realeși, și de către un Directorat alcătuit din 3 membri, numiți de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.

Comunicatul remis de Guvern meționează faptul că primii membri ai organelor statutare ale băncii au fost selectați în urma unei proceduri de selecție, cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal şi transparenţei, precum și în conformitate cu metodologia prevăzută în cadrul HG nr.1204/2022 si prevederile Legii nr.207/2022 și ale reglementărilor emise de Banca Națională a României, asigurându-se totodată o diversificare a competențelor la nivelul organelor statutare ale Băncii. Mandatul primilor membri este de 2 ani și nu poate fi reînnoit.

Astfel, potrivit comunicatului de presă, Banca de Investiții și Dezvoltare va avea un Consiliu de Supraveghere, format din președintele Nanu Ștefan și șase membri: Ciobănașu George-Romeo, Badea Dorin-Alexandru, Tănase Ioana, Marinel Gheorghe, Popescu Mioara și Iliescu Daniela-Elena dar și un Directorat, format din președintele Sandu Dănuț-Leonard și doi membri: Nicolescu Raluca-Ana-Maria și Kubinschi Florian-Raimund.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite