Ministrul belgian al Energiei: Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice pentru UE dacă nu facem nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a avertizat că „următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană” dacă nu se iau măsurile necesare pentru a reduce preţul gazelor naturale, relatează BBC.

Livrările prin Nord Stream către Germania vor fi oprite timp de trei zile, Foto: Arhivă Adevărul
Livrările prin Nord Stream către Germania vor fi oprite timp de trei zile, Foto: Arhivă Adevărul

Oficialul a scris pe Twitter că preţurile gazelor în Europa trebuie îngheţate de urgenţă, adăugând că legătura dintre preţurile gazelor şi energiei electrice este artificială şi trebuie reformată.

Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a declarat sursa citată, transmite News.ro.

Preţurile energiei electrice au crescut şi în Europa şi au atins niveluri record săptămâna trecută.

Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe pieţele energetice”, a spus, la rândul său, cancelarul austriac Karl Nehammer.

Preţurile energiei electrice trebuie să scadă, a mai spus el, solicitând UE să decupleze preţurile la electricitate şi gazele. „Nu putem să-l lăsăm pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să stabilească preţul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat el.

Statele membre ale UE solicită un plafon la nivelul blocului comunitar pentru preţul gazului şi separarea acestuia de preţul energiei electrice.

UE se confruntă cu creşteri uriaşe ale preţurilor energiei, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, acţiune care a rezultat în sancţiuni severe pentru Moscova. Ţările care susţin Ucraina încearcă să reducă importurile de gaze şi petrol ruseşti.

Rusia a restricţionat, la rândul său, livrările către clienţii europeni. Gazul natural este încă utilizat pe scară largă pentru a produce energie electrică, și având în vedere că preţul gazului a crescut, este un proces tot mai costisitor.

Germania - cel mai mare importator de gaz rusesc în 2020 - s-a străduit să îşi sporească rezervele de gaz înainte de iarnă, în pofida faptului că Rusia a redus livrările. Scopul Berlinului este să îşi umple capacitatea de gaze la 85% până în octombrie şi a implementat măsuri de economisire a energiei.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că astfel de măsuri - împreună cu găsirea de furnizori alternativi de gaze - au permis Germaniei să-şi atingă obiectivul mai devreme decât anticipase. El a estimat că obiectivul de 85% ar putea fi atins până la începutul lunii septembrie.

Prețurile energiei electrice pentru anul următor în Franța, Germania și țările nordice au crescut considerabil vineri, atingând noi recorduri.

În Franța, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut cu până la 13% numai vineri, la 1.003 de dolari (1.000 de euro) pe megawat-oră pentru prima dată, conform estimărilor Bloomberg.

În Germania, prețurile la energie electrică pentru anul următor au atins, de asemenea, un record de 843 de dolari (840 de euro) pe MWh vineri.

Totodată, în țările nordice, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut vineri cu două cifre, 11%, până la un nivel record de 278 de dolari (277 de euro) pe MWh.

Potrivit specialiştilor, prețurile energiei în Europa au doborât recorduri toată această săptămână, după ce compania rusă Gazprom a declarat în urmă cu o săptămână că va opri toate livrările prin Nord Stream către Germania timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite