Mihnea Crăciun, BERD, la Forumul Energii Curate: Dacă nu facem repede cablul submarin cu Turcia, nu se va mai realiza deloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă România nu va demara rapid proiectul cablului submarin cu Turcia, acesta nu se va mai realiza deloc, deoarece Turcia investeşte masiv în energie, a declarat Mihnea Crăciun, Principal Banker, Power and Energy Department, în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

„Turcia deja face centrale nucleare, trece şi conducta de gaze din Azerbaidjan, aşa că vor exista şi oportunităţi pentru centrale pe gaze“, a afirmat Crăciun.

El spune că ar trebui să existe o prioritizare în realizarea interconexiunilor cu statele din zonă, deoarece acestea necesită coordonarea unor eforturi la nivel regional.

Crăciun a dat că exemplu realizarea liniei Suceava-Bălţi. „Era perfect pentru Transelectrica, dar s-a blocat pentru că societatea din Republica Moldova era prea mică pentru a-şi permite o asemenea investiţie“, a spus el. Potrivit studiului de fezabilitate, linia electrică ar fi costat circa 20 de milioane euro pentru o lungime de 60 de kilometri. 

Crăciun a mai susţinut că BERD este o mare susţinătoare al proiectelor de energii regenerabile, dar acum încearcă să compenseze şi prin energie convenţională. „Acum finanţăm modernizarea unui grup la Turceni, am preluat şi acţiuni la Romgaz“, a afirmat el. BERD a cumpărat 1,9% din acţiunile Romgaz, cu 50 de milioane de euro. 


Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care participă la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.


La Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group, s-au mai dezbătut temele: 

Producţia de energie electrică în contextul în care consumul nu acoperă producţia. România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Schema de sprijin pentru consumatorii industriali de energie electrică şi gaze naturale. România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Amânarea programului de liberaşizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Remunerarea corectă a capacităţilor care asigura securitatea energetică. În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte. 

Impactul dezvoltării de interconexiuni cu ţările vecine asupra pieţei energiei din România. Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din statele din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica.

Posibila fuziune între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite