Mihai Tănăsescu, FMI: TVA de 9% nu înseamnă neapărat alimente mai ieftine, dar veniturile la buget vor scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 9% pentru alimentele de bază ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu şi a preţurilor, consideră reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Riscul cel mai mare este o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate, spune el.

„Teoretic, impactul (unui TVA de 9% la alimentele de bază - n.r.) ar trebui să conducă la o scădere a preţului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeţi, nu întotdeauna teoria este egală cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucrează în acest domeniu şi cum vor folosi acest lucru”, a spus Tănăsescu, la RFI.

Diminuarea evaziunii - efectul cel mai probabil

El a explicat că "o tentativă de acest gen nu poate să conducă decât poate la o diminuare de evaziune fiscală, nu atât de mult la o diminuare a preţului la anumite produse alimentare. Dar sigur, această decizie trebuie foarte bine analizată, atât din punct de vedere al impactului bugetar, cât şi al impactului pe veniturile oamenilor, pe ceea ce se întâmplă în ramura respectivă. Misiunea Fondului va analiza şi acest aspect".

Tănăsescu a mai spus că riscul cel mai mare este o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate.

Consumul ar putea creşte

„În acelaşi timp, există şi efectul pozitiv, în sensul că s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strânge mai mulţi bani la buget dintr-un dever (vânzare intensă-n.r.) mai mare. Dar în acelaşi timp, trebuie să fim foarte atenţi că aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie să aibă o implementare foarte bună a modului în care se face controlul asupra felului în care se aplică acest lucru”, a arătat reprezentantul României la FMI.

„Ar fi neplăcut să aplici o asemenea metodă, să vezi că preţurile nu scad, că evaziunea continuă şi de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget. Este un scenariu care s-a întâmplat în foarte multe alte ţări, în cazul în care controlul nu este foarte bine concentrat pe acest lucru”, a adăugat el.

Guvernul a anunţat recent că vrea să introducă o cotă de TVA de 9% la alimentele de bază, începând cu 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite