Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligență artificială G42 din Abu Dhabi

0
0
Publicat:

Microsoft a fost de acord să investească 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligență artificială G42 din Abu Dhabi, cel mai recent mare angajament al său în domeniul tehnologiei, care subliniază intensificarea colaborării dintre SUA și Emiratele Arabe Unite, transmite Financial Times.

foto logo Microsoft
Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligență artificială G42 din Abu Dhabi

Acordul oferă Microsoft o participație minoritară în G42, iar vicepreședintele și președintele vor avea un loc în consiliul de administrație al companiei. Acordul vine după ce G42 a rupt legăturile cu furnizorii chinezi de hardware, care au fost supuse unui control din partea legislatorilor americani.

Investiția va consolida poziția Abu Dhabi ca centru de inteligență artificială și este un semn al ambițiilor emiratului bogat în petrol în domeniul tehnologiei. De asemenea, aceasta arată cum Golful, considerat de multă vreme de mulți din Silicon Valley drept o sursă ușoară de finanțare, este considerat din ce în ce mai mult un partener credibil în domeniul tehnologiei.

"Având în vedere importanța tehnologiei și cât de importantă este pentru cele două țări și cele două guverne, am făcut acest prim pas în strânsă colaborare cu guvernele Emiratelor Arabe Unite și al Statelor Unite", a declarat Smith. "Vom face următorul pas și următorii pași în strânsă colaborare cu ei, de asemenea."

Întrebat dacă acordul cu Microsoft a fost un premiu pentru tăierea legăturilor cu China, directorul executiv al G42, Peng Xiao, a declarat "M-aș concentra pe decizia noastră de a forma acest parteneriat cu Microsoft pentru a ne dezvolta cu adevărat capacitățile la scară globală. Mai puțin accent pe ceea ce am ales să nu facem".

Acordul a necesitat negocieri cu administrația Biden, pe fondul îngrijorării parlamentarilor americani cu privire la legăturile G42 cu China, inclusiv dacă datele cetățenilor americani ar putea fi transmise guvernului chinez.

G42 a declarat că "după ce am decis să ne asociem cu Microsoft anul trecut, am început să ne întâlnim cu oficiali americani pentru a ne asigura că respectăm reglementările americane - inclusiv în ceea ce privește tehnologia chineză - astfel încât să putem finaliza afacerea".

Ca parte a acordului, G42 va folosi platforma de cloud computing Azure a Microsoft "ca bază pentru dezvoltarea și implementarea serviciilor de inteligență artificială pe care le oferim tuturor clienților noștri", a declarat Xiao.

Smith a precizat că firmele plănuiesc să se asocieze într-o etapă ulterioară pentru construirea de centre de date în alte țări. De asemenea, vor susține un fond de 1 miliard de dolari pentru dezvoltatorii de inteligență artificială.

Liderii din domeniul inteligenței artificiale au fost din ce în ce mai mult atrași de Abu Dhabi de planurile sale mărețe și de buzunarele sale pline. Acesta a lansat recent o companie de investiții dedicată afacerilor de inteligență artificială, numită MGX.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, a vizitat țara de mai multe ori, inclusiv în această lună, și a purtat discuții cu investitori din EAU, inclusiv cu șeicul Tahnoon, pentru un program de stimulare a producției de cipuri, care va costa probabil miliarde de dolari.

Microsoft, cu sediul în Seattle, este principalul partener al OpenAI, care a investit 13 miliarde de dolari în start-up, o mare parte din această sumă sub formă de credite pentru cloud-ul Microsoft.

Microsoft se poziționează în centrul unui boom al inteligenței artificiale după lansarea chatbot-ului ChatGPT al OpenAI în noiembrie 2022. Aceasta spune că vede investiția G42 ca pe o rampă de lansare către alte regiuni.

"Prin reunirea noastră, cred că putem accelera foarte substanțial sosirea serviciilor de IA în Sudul Global", a declarat Smith.

Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft, consideră că dominația inteligenței artificiale este esențială pentru a devansa rivalii și o modalitate de a diminua dominația rivalului Google în domeniul căutărilor.

Nadella a căutat să acapareze piața prin investiții masive. Luna trecută, Microsoft a încheiat un acord de 650 de milioane de dolari pentru a-i angaja pe fondatorii și zeci de cercetători și ingineri de la Inflection, un start-up în domeniul inteligenței artificiale.

Microsoft a fost cel mai mare cheltuitor în timpul unei frenezii de investiții din ultimele 18 luni. Potrivit furnizorului de date privind piețele private PitchBook, investițiile în IA generativă s-au cvadruplat aproximativ între 2022 și 2023.

Cea mai mare parte din cele 27 de miliarde de dolari strânse de start-up-urile de IA anul trecut au provenit de la marile companii de tehnologie. Pe lângă investiția de 10 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI, Amazon și Google au convenit acorduri de mai multe miliarde de dolari cu Anthropic, o altă companie de AI cu sediul în San Francisco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite