Microsoft și OpenAI plănuiesc un proiect de baze de date de 100 de miliarde de dolari

0
Publicat:

Microsoft și OpenAI lucrează la planuri pentru un proiect de baze de date care ar putea costa până la 100 de miliarde de dolari și care ar putea include un supercomputer de inteligență artificială numit „Stargate”, care ar urma să fie lansat în 2028, a anunțat vineri The Information.

foto logo Microsoft
Microsoft și OpenAI plănuiesc un proiect de baze de date de 100 de miliarde de dolari

OpenAI nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.

Adoptarea rapidă a tehnologiei generative de inteligență artificială a dus la creșterea vertiginoasă a cererii de centre de date AI capabile să gestioneze sarcini mai avansate decât centrele de date tradiționale.

The Information a raportat că Microsoft va finanța probabil proiectul, care se așteaptă să fie de 100 de ori mai costisitor decât unele dintre cele mai mari centre de date existente, citând persoane implicate în discuții private despre această propunere.

Supercomputerul propus cu sediul în SUA ar fi cel mai mare dintr-o serie pe care companiile doresc să o construiască în următorii șase ani, a adăugat raportul.

The Information a atribuit costul provizoriu de 100 de miliarde de dolari unei persoane care a vorbit cu Altman despre acest lucru și unei persoane care a vizualizat unele dintre estimările inițiale de costuri ale Microsoft. Acesta nu a identificat aceste surse.

Altman și Microsoft au împărțit supercomputerele în cinci faze, Stargate fiind a cincea fază. Potrivit raportului, Microsoft lucrează la un supercomputer mai mic, din faza a patra, pentru OpenAI, care va fi lansat în jurul anului 2026.

Microsoft și OpenAI se află la mijlocul celei de-a treia faze din planul de cinci faze, o parte semnificativă a costurilor pentru următoarele două faze implicând achiziționarea cipurilor AI necesare, se arată în raport.

Cipurile de inteligență artificială sunt adesea vândute la prețuri ridicate. Compania de cipuri Nvidia CEO-ul Jensen Huang a declarat la începutul lunii martie pentru CNBC că cel mai recent cip de inteligență artificială „Blackwell” B200 va avea un preț cuprins între 30.000 și 40.000 de dolari.

Microsoft anunțase, de asemenea, un duo de cipuri de calcul personalizate în noiembrie anul trecut.

Raportul a precizat că noul proiect va fi conceput pentru a funcționa cu cipuri de la diferiți furnizori.

„Planificăm întotdeauna pentru următoarea generație de inovații de infrastructură necesare pentru a continua să împingem frontiera capacității de inteligență artificială”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters. Purtătorul de cuvânt nu a comentat în mod direct raportul privind lansarea planificată a supercomputerului Stargate.

Cheltuielile pentru acest plan ar putea depăși 115 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cheltuielile de capital ale Microsoft de anul trecut pentru servere, clădiri și alte echipamente, se arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite