Măsurile propuse de CE pentru accesul la concerte şi alte evenimente culturale. Ghidul de finanţare al firmelor din domeniu, publicat în toamnă

0
0
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Comisia Europeană a publicat o serie de recomandări privind accesul la concerte şi alte evenimente culturale, pentru a asigura reluarea în siguranţă a activităţilor în sectoarele culturale şi creative în întreaga UE, anunţând când va publica şi ghidul de finanţare al firmelor.

„Într-un moment în care situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte, iar campaniile de vaccinare se accelerează, statele membre redeschid treptat spaţii şi activităţi culturale. Orientările de astăzi au scopul de a oferi o abordare coordonată, în conformitate cu condiţiile specifice de la nivel naţional, regional şi local. Se preconizează că acestea vor orienta conceperea şi punerea în aplicare a măsurilor şi protocoalelor în ţările UE pentru a acoperi atât redeschiderea în condiţii de siguranţă, cât şi redresarea sustenabilă în sectoarele culturale şi creative”, a informat CE.

Vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a declarat în legătură cu acest subiect: „Cultura a ajutat oamenii să facă faţă efectelor măsurilor de izolare şi distanţării sociale. Acum este rândul nostru să sprijinim aceste sectoare pe calea către redeschidere. Avem nevoie de eforturi coordonate şi adaptate în întreaga UE pentru a permite lumii culturale să îşi reia treptat activităţile în condiţii de siguranţă şi să fie mai pregătită pentru crizele viitoare. Sectoarele culturale şi creative sunt atuuri europene puternice şi sunt importante pentru redresarea durabilă a Europei, pentru rezilienţa sporită a societăţii europene şi, în general, pentru modul nostru de viaţă european.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: „Sectoarele culturale şi creative au plătit un preţ ridicat de la începutul pandemiei de coronavirus. În acelaşi timp, criza a evidenţiat importanţa acestora pentru societatea şi economia noastră. Odată cu creşterea ratei de vaccinare, are loc ridicarea treptată a restricţiilor, inclusiv în domeniul culturii. Scopul acestor orientări este de a facilita coordonarea măsurilor statelor membre la nivelul UE. În acelaşi timp, o redeschidere sigură a mediilor culturale ar trebui să meargă mână în mână cu o serie de acţiuni menite să asigure redresarea durabilă şi rezilienţa întregului sector.”

Orientările UE se bazează pe expertiza Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi pe schimburile avute cu Comitetului pentru securitate sanitară. Ele iau în considerare diferitele situaţii epidemiologice din statele membre şi evoluţia acestora. Orientările furnizează indicatorii şi criteriile (cum ar fi circulaţia virală, acoperirea vaccinală, utilizarea măsurilor de protecţie, utilizarea testelor şi depistarea contacţilor), care trebuie avute în vedere la planificarea reluării anumitor activităţi.

Orientările recomandă următoarele măsuri şi protocoale:

  • Eliminarea tuturor restricţiilor ar trebui să fie strategică şi treptată, cu un număr limitat de participanţi la început, pentru a evalua situaţia epidemiologică;
  • Instituţiile culturale ar trebui să aibă un plan de pregătire care să detalieze protocoalele de acţiune atunci când sunt depistate cazuri de COVID-19;
  • Ar trebui puse la dispoziţia întregului personal din instituţiile culturale informaţii specifice şi/sau formare ad-hoc, pentru a reduce la minimum riscurile de infectare;
  • Vaccinarea persoanelor care lucrează în medii culturale ar trebui promovată pentru a asigura protecţia acestora şi a publicului;
  • Participanţilor li se poate cere dovada unui test negativ COVID-19 şi/sau a unei vaccinări şi/sau a unui diagnostic COVID-19 pentru a fi admişi la locul de desfăşurare a evenimentului. În funcţie de circulaţia variantelor la nivel local, această cerinţă poate fi extinsă la persoanele vaccinate complet;
  • Instituţiile culturale ar trebui să se asigure că datele de contact ale publicului sunt disponibile la nevoie pentru depistarea contacţilor.
  • Instituţia ar trebui să stabilească măsuri de protecţie dedicate: menţinerea distanţării sociale ori de câte ori este posibil, instalaţii curate şi accesibile de spălare a mâinilor, ventilaţie adecvată şi curăţarea frecventă a suprafeţelor. Utilizarea de măşti faciale de către participanţi este o măsură complementară importantă.
  • Redeschiderea spaţiilor culturale ar trebui să fie însoţită de o serie de acţiuni menite să asigure redresarea durabilă a întregului sector. Acţiunile la nivelul UE le completează pe cele întreprinse de statele membre şi de sectoare.

Statele membre sunt invitate să profite pe deplin de Mecanismul de redresare şi rezilienţă pentru a investi în mare măsură în aceste sectoare şi pentru a le spori capacitatea de a se adapta la noile tendinţe şi de a ieşi din criză.

Comisia şi-a sporit substanţial sprijinul pentru sectoarele culturale şi creative, cu aproape 2,5 miliarde EUR din programul Europa Creativă şi aproape 2 miliarde din programul Orizont Europa dedicate proiectelor culturale, creative şi incluzive în perioada 2021-2027.

În toamna anului 2021, Comisia va publica un ghid online privind finanţarea UE pentru cultură, care va acoperi toate fondurile UE existente pe care le pot utiliza statele membre şi sectorul.

Restricţiile pe scară largă, instituite de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, au condus la dificultăţi economice grave pentru o mare parte a sectoarelor, în special pentru activităţi care se desfăşoară în spaţii dedicate şi cu vizitatori, astfel cum a fost confirmat de Raportul anual pe 2021 privind piaţa unică.

De exemplu, operatorii de cinematografe din UE raportează o scădere cu 70 % a încasărilor în 2020, organizatorii de evenimente muzicale raportează o scădere cu 76 % a prezenţei (64 % din venituri), iar muzeele au pierdut venituri până la 75-80 % (în regiunile turistice populare). Se preconizează că criza va avea un impact de durată asupra întregului lanţ valoric, fiind afectate, de asemenea, colectarea redevenţelor pentru autori şi artiştii interpreţi sau executanţi.

De la începutul pandemiei, Comisia a luat o serie de măsuri pentru a aborda consecinţele pandemiei asupra sectoarelor culturale şi creative, completând şi sprijinind acţiunile statelor membre. Măsurile variază de la o flexibilitate suplimentară în ceea ce priveşte punerea în aplicare a programelor existente şi instituirea unui cadru temporar pentru măsurile de ajutor de stat, până la o finanţare suplimentară în cadrul programelor Europa creativă şi Erasmus+ în 2020.

În mai 2020, Comisia a lansat, de asemenea, în cooperare cu acest sector, o platformă dedicată, Creatives Unite, pentru a ajuta artiştii, artiştii interpreţi şi alte persoane care lucrează în sectoarele culturale şi creative să facă schimb de informaţii şi de iniţiative pentru a răspunde crizei provocate de coronavirus şi să facă schimb de idei în vederea unei redeschideri sustenabile.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite