Lituania vrea să îşi decupleze reţeaua energetică de cea a Rusiei

0
Publicat:

Lituania vrea să îşi decupleze reţeaua energetică de cea a Rusiei pentru a-şi testa independența energetică și a pune capăt şi ultimei legături pe care o mai are cu Moscova, potrivit Bloomberg.

Stâlpi de înaltă tensiune
Lituania vrea să îşi decupleze reţeaua energetică de cea a Rusiei

Operatorul de reţea Litgrid AB va derula acest test sâmbătă, între orele 11:00 a.m. şi 9:00 p.m., interval în care toate legăturile cu reţeaua energetică rusească vor fi complet întrerupte. Electricitatea din reţeaua lituaniană va proveni din surse interne precum şi din importuri din Suedia şi Polonia.

Lituania alături de Letonia şi Estonia s-au concentrat pe reducerea dependenţei energetice de Moscova prin căutarea de surse alternative de aprovizionare cu petrol, gaze şi electricitate. Chiar dacă statele baltice nu mai importă combustibili fosili ruseşti după invadarea Ucrainei anul trecut, cele trei ţări se bazează încă pe vecinul lor mai mare pentru menţinerea stabilităţii sistemului de electricitate.

"Pentru prima dată în istoria sa, sistemul de electricitate din Lituania va opera complet independent, aşa că facem pregătiri responsabile pentru acest test şi vom fi gata pentru toate scenariile. Consumatorii nu vor fi conştienţi de acest test", a spus Rokas Masiulis, directorul general de la Litgrid.

Ţara baltică va beneficia de o investiţie de la UE în valoare de peste un miliard de euro pentru a o ajuta. Oficialii de la Vilnius intenţionau să se decupleze de reţeaua rusească în 2025 dar dacă testele se vor derula cu succes este posibil ca decuplarea să se realizeze încă de anul următor, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

Pentru a decupla complet liniile energetice, este nevoie ca sincronizarea cu Europa continentală să se facă la pachet cu Letonia şi Estonia, chiar dacă aceste două ţări spun că au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru această trecere.

În plus, testul Lituaniei va însemna şi izolarea regiunii Kaliningrad, enclava rusească din Marea Baltică. Compania de utilităţi Inter Rao şi-a extins capacităţile energetice din Kaliningrad, pentru a fi capabilă să opereze independent de Lituania. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite