Ţările baltice au scăpat de dependenţa energetică de Rusia. Enclava rusă Kaliningrad, în pericol de izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Linia Nordbalt FOTO news.abb.com
Linia Nordbalt FOTO news.abb.com

După un sfert de secol de la destrămarea Uniunii Sovietice, ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - reuşesc să scape în sfârşit de dependenţa energetică de Rusia. Două investiţii de aproximativ trei miliarde de euro le asigură celor trei ţări membre UE conexiunea la reţeaua electrică europeană.

O reţea în valoare de 1,1 miliarde de euro destinată aprovizionării Lituaniei cu energie electrică din Polonia a devenit operaţională miercuri. O a doua reţea submarină, care a costat aproape dublu, urmează să asigure în curând aprovizionarea Lituaniei cu energie electrică din Suedia. Numai cea de a doua reţea este suficient de mare pentru a elimina total dependenţa Lituaniei de importurile de energie electrică din Rusia, relatează Bloomberg.

După închiderea centralei nucleare de la Ignalina, în 2009, Lituania devenise tot  mai dependentă de energie electrică produsă şi furnizată de ruşi, în 2014 deţinând locul al doilea, după China, în clasamentul importatorilor de electricitate din Rusia. În cel de-al treilea trimestru al acestui an, Lituania a fost nevoită să importe din Rusia aproape jumătate din energia electrică consumată. Deficitul comun de energie electrică al celor trei ţări baltice membre UE din 2004 a fost de 25% în cursul anului 2014, în condiţiile în care numai Estonia are propriile capacităţi de producţie şi poate exporta chiar energie electrică în regiune.

Litpol FOTO litpol-link.com

Linia Litpol FOTO litpol-link.com

„Teama de factorul rusesc a dispărut, aşa cum a dispărut şi ameninţarea privind sistarea livrărilor de gaze din Rusia, odată cu construirea terminalului GNL. Acum putem cumpăra energie electrică din Polonia, Suedia, Rusia sau Estonia, în funcţie de preţ“, a declarat pentru Bloomberg ministrul lituanian al Energiei, Rokas Masiulis.

În octombrie 2014, Lituania a încheiat instalarea terminalului de gaz natural lichefiat „Independence“ din Marea Baltică, ceea ce le-a permis ţărilor baltice să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, spărgând monopolul Gazprom asupra pieţei locale.

Moscova a devenit îngrijorată de această situaţie, care ar putea izola enclava Kaliningrad. În primăvară, nave ruseşti din Marea Baltică au încercat să saboteze cablul submarin care asigură legătura între Suedia şi Lituania.

„Impreună cu oficiali din Lituania, ne-am exprimat preocuparea faţă de această atitudine şi am cerut un răspuns. Din fericire, în prezent, odată cablul instalat, nu ne mai facem grijiׅ“, a spus ministrul suedez al Energiei, Ibrahim Baylan.

Nordbalt FOTO svk.se

Linia Nordbalt FOTO svk.se

În prezent, Moscova ia în calcul să construiască patru centrale nucleare şi termo-electrice în Kaliningrad, dar refuză să facă precizări legate de costuri.

Totodată, Lituania, Letonia şi Estonia intenţionează să-şi mai asigure cel puţin încă o legătură cu reţeaua europeană de energie electrică, în scopul de a realiza un circuit complet sincronizat, potrivit lui Rokas Masiulius.

„Sincronizarea deplină cu reţeaua din UE ar însemna că ţările noastre nu sunt doar insule cu nişte punţi de legătură cu Europa“, a apreciat pentru Bloomberg Greta Monika Tuckute, directoarea Centrului de Studii Geopolitice din Lituania.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite