Legumicultorii pot beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească

0
Publicat:

Ministerul Agriculturii continuă programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă-iarnă 2023-2024), fondurile alocate pentru acest sprijin fiind de peste 22 de milioane de euro.

MADR acordă 22 milioane de euro pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate, Foto: MADR
MADR acordă 22 milioane de euro pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate, Foto: MADR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în secțiunea Transparență Instituțională de pe site-ul instituției un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 - 2024 și pentru modificarea art.8 din Hotărâre Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023.”, au transmis reprezentanții Ministerului.

Potrivit sursei citate, programul prevede ca legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate; ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar; castraveţi; fasole păstăi; salată; spanac; ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Cererile se vor depune în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Valorificarea producției se va face în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar plățile se vor efectua după data de 26 februarie 2024, precizează MADR.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 109,373 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 22,1 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:

- producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2024;

- producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;

- producătorilor agricoli persoane juridice.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:

- să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;

- să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;

- să marcheze suprafaţa prevăzută, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2023-2024", să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii de legume.

De asemenea, ei trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2023, să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare şi să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Pentru suprafaţa prevăzută de 1000 mp se acceptă o diferenţă de - 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei cultivate cu legume", se precizează în proiectul de act normativ.

Ce producții trebuie să obțină

Producţiile minime pe care trebuie să le obţină beneficiarii sunt:

- 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;

- 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;

- 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;

- 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;

- 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;

- 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;

- 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite