Când devine cartoful un pericol pentru sănătate: „Animalele, ați observat, nu consumă frunzele de cartofi!”

0
Publicat:

Cartofii sunt una dintre cele mai populare legume din lume, fiind folosite în numeroase preparate culinare. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știm despre cartofi, pentru a ne putea bucura de beneficiile lor fără a ne expune la riscuri.

Cartofi de Lungulețu. FOTO Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu / Facebook
Cartofi de Lungulețu. FOTO Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu / Facebook

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le evităm este să ținem cartofii în soare. Potrivit specialiștilor, aceștia produc o substanță numită solanina, care este toxică pentru organism. Solanina este produsă de cartofi pentru a se apăra de insecte și boli.

Când cartofii sunt expuși la soare, concentrația de solanina din ei crește. În consecință, consumul de cartofi care au stat la soare poate duce la intoxicații alimentare. De aceea ei se țin la beci, în locuri întunecate și răcoroase”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Animalele evită frunzele de cartofi

Simptomele intoxicației cu solanina includ greață, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeli, slăbiciune, probleme respiratorii, iar în cazuri severe poate surveni chiar și decesul.

Problema că e că familia Solanacee e o familie mare. Vorbim de speciile de cultură cum ar fi tomata, ardeiul, vinetele, cartoful. Trebuie reținut că de la cartofi consumăm tuberculii, de la ardei consumăm fructele, de la tomate și vinete folosim fructele, plantele sunt toxice. Se pot transforma și fructele în toxicitate, așa cum este cazul cartofilor, care, dacă stau la soare acumulează solanină, se înverzesc. Solanina este o substanță otrăvitoare, destul de toxică. Animalele, ați observat, nu consumă frunzele de cartofi, vinete, tomate sau ardei, ci doar anumiți dăunători, cum ar fi gândacul de Colorado. Animalele simt pericolul”, explică directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Este bine ca atunci când scoatem cartofii din sol, să îi depozităm direct la beci, la întuneric, pentru înălbire, așa cum se spunea în trecut, pentru a se elimina cantitatea de solanină din ei.

Cartofi de Lungulețu. FOTO Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu / Facebook
Cartofi de Lungulețu. FOTO Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu / Facebook

E bine ca ei să devină albi fără să aibă contact cu lumina solară. După scoatere, cartofii se usucă câteva zile, după care trebuie ținuți toată perioada păstrării la întuneric. Prezența lor în rafturi luminoase sau păstrarea lor în lădițe, pe balcon sau în încăperi luminoase, nu este indicată, pentru că ei acumulează această substanță. Ei devin ușor amărui la început, apoi devin chiar toxici”, mai spune Costel Vânătoru.

Reacția de sinteză se formează doar în prezența Soarelui, dar și umiditatea este dăunătoare.

Când intră în sinteză începe să își schimbe culoarea în verzui. Mai grav, în unele situații, dacă au umiditate, cartofii pot încolți. Nici atunci nu sunt buni de consum, pentru că ei au declanșat fenomenul de pornire în vegetație, ies din stadiul de repaus și intră în activitate”, adaugă specialistul.

Sfaturi pentru depozitarea corectă a cartofilor:

-alegeți cartofi cu coajă intactă și fără pete;

-depozitați cartofii într-un loc răcoros, cu o temperatură cuprinsă între 4 și 10 grade Celsius;

-evitați să depozitați cartofii lângă fructe, deoarece acestea eliberează etilenă, o substanță care poate accelera procesul de coacere a cartofilor.

Beneficiile cartofului

Cartofii sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv vitamina C, vitamina B6, potasiu, magneziu și fibre. Aceștia pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

Oferă protecția împotriva cancerului, pentru că au antioxidanți, cum ar fi carotenoidele și flavonoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. De asemenea, cartofii sunt o sursă bună de potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, conține fibre, care pot ajuta la controlul glicemiei și vitamina B6, care este esențială pentru funcționarea creierului.

Cartofii sunt și o sursă bună de fibre, care sunt esențiale pentru digestia sănătoasă. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și la menținerea sănătății tractului digestiv. Pe de altă parte, cartofii sunt o sursă de carbohidrați, iar consumul excesiv de carbohidrați poate duce la creșterea în greutate. Este bine să fie consumați fierți, copți, la cuptor sau la grătar, și nu prăjiți.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite