Jobul plătit cu 3.000 de euro pentru care nu se înghesuie nimeni

0
Publicat:

Un stat european renumit pentru frumusețea sa încărcată de istorie înregistrează o lipsă gravă de angajați, deși autoritățile sunt dispouse să le ofere chiar și 3.000 euro pe lună.

Castel pe malul mării
Un stat european renumit pentru frumusețea sa încărcată de istorie duce o lipsă gravă de angajați

Italia duce o lipsă acută de chelneri, barmani și bucătari, riscând să rămână și fără salvamari pentru sezonul estival 2023, după cum relatează corriere.it, punctând că salariile oferite nu sunt de neglijat.

Pentru Stefano Battistoni, proprietarul unei firme din Cesenatico care oferă serviciul de salvare, salvamarii lucrează în cooperative pe mai multe plaje cu salarii cuprinse între 1.800 de euro net pe lună pentru începători și 3.000 pentru seniori. Dar este încă greu să găsești oameni dornici să lucreze.

Nivelul salariilor Potrivit Contractului Colectiv Național de Turism care se aplică și lucrătorilor denumiți în mod obișnuit salvamari, salariul de bază începe de la 1.200 de euro pentru un al patrulea nivel și apoi urcă odată cu clasificarea.

Apoi, orele suplimentare sunt plătite cu 30% mai mult și trebuie calculate orice acorduri de nivel al doilea.

„Salvamarii noștri lucrează 40 de ore obișnuite cu până la 8 ore suplimentare. Iar ziua de odihnă este o obligație legală”, adaugă Battistoni.

Lipsesc însă candidații care trebuie în orice caz să se antreneze urmând cursuri trimestriale specifice. Un antrenament care poate costa până la 350 de euro.

El spune: „Din 90 brevete obținute anul trecut în Cesenatico, toate luate de liceeni, doar 14 s-au prezentat apoi pentru sezon”.

Vă spun că problema nu este salariul pentru că vorbesc cu băieții – subliniază Battistoni – în luna mai trecut unul dintre ei a plecat pentru că nu a vrut să facă curățenie pe plajă, deși primea în jur de 2.000 de euro pe lună. Motivația? Nu a vrut să facă ceva considerat umil”, a spus el.

Lipsa de experiență

Pentru Marta Marzioli, proprietara unei mici firme din Lazio, în Tarquinia, problema post-pandemie este că pentru tineri, flexibilitatea câștigă peste salariu.

Gândește-te că pentru a acoperi o zi de serviciu în turelă a trebuit să angajez doi bărbați cu jumătate de normă. Nu au vrut ca toate după-amiezele să fie ocupate. Este dificil atunci să găsești oameni cu experiență.

Anul acesta avem mulți băieți foarte tineri, dar ar trebui să li se alăture și oamenii cu mai multe sezoane în spate sunt din ce în ce mai puțini”.

Greutatea responsabilității

Printre aceștia se numără și Giovanni Zavalloni, în vârstă de 65 de ani, care are 49 de sezoane în spate la Cesenatico și care a lucrat ani de zile ca zidar iarna. Pentru el, lipsa tinerilor de pus în turelă nu este o surpriză: „Diferenta mare față de generațiile anterioare, precum a mea, este că acești tineri nu văd munca sezonieră ca o necesitate. Nu le este atât de foame ca nouă. Chiar și pentru condițiile mai confortabile ale familiilor de origine“. Pentru cei foarte tineri este, de asemenea, complex să gestioneze responsabilitatea.

Zavalloni adaugă: „A fi salvamar este o muncă complexă, suntem primul ajutor pe mare. Trebuie să te antrenezi și este o muncă de efort fizic. O recomand ca o experiență mai ales studenților. Înveți multe: mă gândesc la gestionarea situațiilor de urgență și la cum să le previn. Și apoi lucrezi în aer liber, în contact cu oamenii“.

Salvamarii lipsesc și din Cagliari

Și proprietarii unităților din Cagliari sunt conștienți de acest lucru, deoarece și anul acesta vor trebui să se confrunte cu lipsa salvamarilor și a lucrătorilor sezonieri. Există îngrijorarea că turnurile de la malul mării rămân goale.

Totuși, dacă în restul Italiei îngrijorările sunt maxime, pe insulă situația pare a fi mai relaxată, scrie unionesarda.it. „În ultimii 30 de ani nu am avut niciodată dificultăți în selectarea personalului. Cu toate acestea, 2022 a fost cu adevărat dificil”, mărturisește Gilberto Picasso, de la firma D'Aquila.

Iar problema care stă la baza lipsei salvamarilor nu ar fi legată de salarii sau de contracte „fantomă”, așa cum s-ar putea crede. „Nu lipsesc brevetele, în Sardinia cursurile se țin în mod regulat. Iar salariile, chiar dacă nu sunt mari, sunt în jur de 1.500 de euro pe lună. Nu este puțin probabil ca venitul de bază să fi exacerbat problemele deja existente”

Aceeași părere este și Angelo Cerina, administrator unic al Lido: «Această problemă există de ani de zile dar până la urmă reușim mereu să găsim o soluție. Munca de salvamari este importantă iar cei care decid să apuce acest drum sunt oameni conștienți de faptul că este un loc de muncă sezonier».

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite