Cel mai priceput tăietor român de viță-de-vie, desemnat la Buzău. Cum se taie butucii pentru a da rod bun VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă competiție a luat naștere printre fermierii români. Zeci de concurenți s-au întrecut la Buzău în tăiat vița-de-vie. Au fost jurizați de trei viticultori cu experiență din Spania, Italia și România.

Concursul a fost organizat de Stațiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele din Buzău. Competitorii au venit de la podgorii de renume din toată țara.

Înainte de startul competiției, fiecare tăietor a putut să viziteze rândul alocat, pentru a-și stabili strategia de urmat.

„La doi-trei butuci, din nouă, observ că sunt un pic dificili. Dar o să încerc să-i aduc pe calea adevărului - să zic așa”, spune Mitică Albu, unul dintre viticultorii concurenți.

La început, concurenții au fost instruiți asupra modului în care se face departajarea. Jurații au urmărit tot procesul, de la modul în care se face tăietura, până la încărcătura rămasă pe fiecare butuc.

Înainte de startul competiției, fiecare tăietor a putut să viziteze rândul alocat, pentru a-și stabili strategia ce trebuia aplicată.

„Noi ce trebuie să facem este să urmărim seva. Aici va fi cep și coardă care va porni de pe partea asta, ca să ajungem dincolo. Sau, pe ăsta cep, iar pe asta coardă, fiind destul de viguroasă ramura”, arată unul dintre viticultorii înscriși în competiție.

Participanții au avut la dispoziție 20 de minute pentru a tăia zece butuci de vie, aleși special de către organizatori.

„Un adevărat viticultor iubește butucul de vie ca pe propriul copil, pentru că este o ființă vie, crește, se dezvoltă, iar noi ne bucurăm de fiecare dată când îl vedem sănătos iar în final ne bucurăm și de producția pe care îl oferă”, spune Robert Băicoianu, viticultor.

Viticultorii au venit la Buzău de la podgorii de renume din toată țara. FOTO Iulian Bunilă
Viticultorii au venit la Buzău de la podgorii de renume din toată țara. FOTO Iulian Bunilă

La finalul probei, jurații au trecut la verificare și au notat felul în care a fost executată tăierea butucului de viță-de-vie.

„Se pune foarte mult accent pe oenologie, pe bună dreptate, dar la fel de importantă este și vița de vie, pentru că un vin bun se naște în vie”, declară Marinela Ardelean,  organizator.

După ce au inspectat toate rândurile tăiate, membrii juriului au desemnat drept câștigător un concurent din Prahova - Dănuț Ploscaru (Davino, Ceptura), viticultor cu o experiență de peste 40 de ani în domeniu.

„Respectăm principiile, respectăm necesitatea butucului, a viei, ăsta e secretul pe care l-am dobândit în acești ani de muncă în viticultură”, spune câștigătorul primei ediții a concursului destinat viticultorilor.

Premiile oferite câștigătorilor au constat în tratamente și echipamente pentru viticultură în valoare de 10.000 euro. Organizatorii și-au propus ca acest concurs să fie organizat în fiecare an, în plantațiile stațiunii de cercetare din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite