Ionuţ Dumitru: Codul Fiscal propune stimuli puternici pe partea de cerere, România a mai văzut acest film înainte de criză. Ar trebui încurajată munca
0România are nevoie mai degrabă de stimuli de relaxare fiscală pe parte de ofertă, prin reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), nu de stimularea puternică a cererii prin tăierea TVA şi accizelor, care va aduce noi dezechilibre în economie, a declarat, astăzi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
„Venim cu stimuli foarte puternici, vorbim de reducere de şase puncte procentuale de TVA în doi ani şi de 20% reduceri de accize, deci un stimul foarte puternic pe parte de cerere, fără a fi însoţit de stimuli pe parte de ofertă. Dacă ne uităm la estimările BNR legate de excesul de cerere, vedem că în condiţiile actuale excesul acesta de cerere, care este de fapt deficit de cerere în prezent, deci suntem cu creştere economică sub potenţial, se va închide probabil la sfârşit de 2016. Deci dacă noi venim în 2016 cu stimuli foarte puternici pe parte de cerere, fără stimuli pe parte de ofertă, care oricum se văd întârziat în economie, s-ar putea să avem o problemă, şi anume să constatăm că avem un exces de cerere care alimentează din nou dezechilibre în economie“, a declarat Dumitru marţi la o conferinţă pe tema aderării la zona euro, organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.
El a arătat că România a mai văzut „acest film“, în care a fost stimulată partea de cheltuieli înainte de criză, cu creşteri puternice ale salariilor şi pensiilor, care au creat un exces mare de cerere, fără stimuli serioşi pe parte de ofertă.
Guvernul este prea optimist
„Sunt foarte multe aspecte care trebuie lămurite. La prima citire, fără calcule foarte sofisticate, cred că discutăm de un efect foarte optimist, adică efectele pozitive pe care se mizează sunt foarte optimiste. Dacă ne uităm la 2016, tot pachetul înseamnă o reducere a veniturilor bugetare de 16 miliarde lei, din care se mizează că circa 10 miliarde lei se reîntorc în taxe şi impozite tot în 2016. La prima vedere, fără să fac niciun calcul, mi se pare mai mult decât optimist“, a menţionat preşedintele Consiliului Fiscal.
Calculele care stau la baza măsurilor propuse de relaxare fiscală se bazează pe o creştere economică cu 1,7 puncte peste scenariul de bază, respectiv de 4,7%.
„Credeţi că poate fi realist ca România să crească la anul cu 5% fără să-şi creeze dezechilibre în economie? Mie nu prea mi se pare“, a mai spus Dumitru.
Scăderea CAS ar trebui să fie prioritatea
„Nouă ne trebuie o creştere mare şi sustenabilă în acelaşi timp. (...) Trebuie să avem o dezbatere în care să vedem ce vrem să stimulăm, care sunt priorităţile în România, unde vrem să ajungem, cum vrem să arate ţara peste 15-20 de ani, dacă vrem să intrăm în zona euro. În consecinţă trebuie să ne gândim cum stimulăm munca, consumul, sunt decizii foarte importante. Deocamdată, nu am găsit o soluţie miraculoasă prin care, peste noapte, să le reducem pe toate, de sus până jos (taxele - n.r.). Deschidem mult prea multe fronturi, în loc să ne concentrăm pe ce este prioritar. Pentru mine este stimularea muncii, iar aici prioritar ar trebui să fie reducerea CAS“, a conchis Dumitru.
Proiectul noului Cod Fiscal, prezentat miercurea trecută de Guvern, include, printre altele, reducerea, începând cu anul viitor, a TVA cu patru procentuale, de la 24% la 20%, în vreme ce nivelul TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază urmând să scadă la 9%. Tot de anul viitor ar urma şi reducerea accizelor la carburanţi şi alcool şi eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende.
Scenariul publicat în nota de fundamentare a proiectul de Cod Fiscal arată un impact negativ brut de 16,4 milliarde lei în 2016, din care cea mai mare parte, respectiv 11,5 miliarde lei, va proveni din scăderea TVA.
Mai puteţi citi: