Noul Cod Fiscal: Cum astupă Guvernul gaura din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a prezentat la Adevărul Live efectele pe care le va avea noul Cod Fiscal asupra economiei  FOTO Marian Iliescu
Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a prezentat la Adevărul Live efectele pe care le va avea noul Cod Fiscal asupra economiei  FOTO Marian Iliescu

Golul bugetar de aproape 7 miliarde de lei pe care ar urma să-l genereze anul viitor măsurile de relaxare fiscală va fi acoperit din impactul pozitiv al creşterii economice asupra veniturilor bugetare şi prin îngheţarea cheltuielilor, a explicat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, la Adevărul Live.

Reducerea taxelor şi impozitelor propusă în proiectul noului Cod Fiscal, cu un impact bugetar net estimat la 6,81 miliarde de lei pentru anul viitor, va putea fi aplicată prin îngheţarea cheltuielilor în 2016 la nivelul din acest an, inclusiv prin introducerea unor normative (standarde) de cost în administraţia centrală şi prin alte măsuri administrative, a explicat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor.

Totodată, golul bugetar creat va fi acoperit cu o parte din veniturile generate de creşterea economică.   

Specialiştii în fiscalitate contactaţi de „Adevărul“ au atras atenţia că Guvernului îi va fi dificil în 2016 să se încadreze în ţinta de deficit bugetar, având în vedere golul pe care ar urma să-l genereze măsurile propuse în noul Cod Fiscal. Impactul bugetar net pentru anul viitor este estimat de Ministerul Finanţelor la 6,81 miliarde de lei (16,2 miliarde nominal minus 9,5 miliarde recuperabil), însă specialiştii se aşteaptă să fie semnificativ mai mare.  

Şi preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că din proiectul noului Cod Fiscal „lipseşte partea care e mai neplăcută, cum astupi gaura“.

„Ca şi acum, reducem TVA, cota unică, accizele, şi atunci de unde se colectează banii la buget? Există soluţii, au fost prezentate şi de mine şi echipa PNL şi în campanie, şi înainte de campanie, şi semnul mare de întrebare pe care trebuie să mi-l pun e cum poate veni Guvernul cu un program de reducere de impozite şi taxe fără să ne spună cum gestionează impozitele şi taxele, lipseşte partea mai neplăcută, cum astupi gaura“, a declarat şeful statului, la Digi24.

Vâlcov: Limităm cheltuielile

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a explicat, la Adevărul Live, care este planul Guvernului pentru ca bugetul să reziste măsurilor propuse în noul Cod Fiscal. El a explicat că, în fiecare an, veniturile bugetare înregistrează un avans de 12-13 miliarde de lei, în linie cu avansul Produsului Intern Brut. De exemplu, pentru 2015, veniturile bugetare sunt preconizate la 226 de miliarde de lei, în creştere de la 213 miliarde de lei în 2014.

Ba mai mult, Ministerul Finanţelor s-a angajat să ajungă la venituri de 234 de miliarde de lei, cu 8 miliarde de lei peste nivelul stabilit în buget. Astfel, din acest surplus, o parte va rămâne populaţiei şi firmelor prin reducerea fiscalităţii. În acelaşi timp, cheltuielile vor fi limitate în 2016, cu creşteri doar la sănătate şi educaţie. 

„Să spunem că impactul net ar fi de 7 miliarde de lei în 2016 (n.r. – impactul bugetar net pentru anul 2016 al măsurilor propuse în noul Cod Fiscal), să spunem că am avea dreptate deocamdată. Din aceste 13 miliarde de lei venituri suplimentare anuale, 7 miliarde de lei îi dăm înapoi populaţiei şi agenţilor economici. Cum? Prin reducerea taxelor şi impozitelor. Şi ne păstrăm noi ca stat doar o parte, pentru a creşte, să spunem, la sănătate, în educaţie şi la celelalte ministere păstrăm acelaşi nivel al cheltuielilor“, a spus Vâlcov.

Standarde de cost în administraţie

Pentru limitarea cheltuielilor, ministrul Finanţelor a spus că vrea să introducă până la jumătatea acestui an normative de cost în administraţie, astfel încât să nu mai apară discrepanţe majore între costurile pentru aceleaşi bunuri, respectiv servicii între unităţile administrative. „Intervenim pe palierul normativelor de cost. Şi le spunem, pentru că asta încercăm până la jumătatea acestui an, să venim cu un normativ de cost, cum s-a făcut şi în Italia, în Anglia, în sensul în care, dacă cumpărăm o apă la Primăria din Craiova şi la Ministerul Finanţelor, apa aceasta să nu poate să coste mai mult de 1,1 lei nici la Craiova, nici la minister. Astfel, vom reuşi să reducem costurile cu bunurile şi serviciile şi să lăsăm ca investiţiile să se dezvolte chiar un pic suplimentar cu aceiaşi bani. Adică să cheltuim mult mai corect banii“, a explicat Vâlcov. 

Ministrul Finanţelor susţine că, aplicând aceste măsuri de limitare a cheltuielilor, va lăsa mai multe resurse la îndemâna populaţiei şi firmelor, ceea ce va genera în următorii ani creştere economică suplimentară şi va scoate la suprafaţă locurile de muncă.

„Asta vrem pentru o perioadă de doi ani, pentru a putea să acoperim aceste măsuri care lasă bani agenţilor economici şi le dă o şansă astfel încât să ne aducă spre două direcţii pe care noi le urmărim: creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Nu neapărat noi locuri de muncă, ci noi contracte de muncă pentru că, din păcate, există o estimare, între 1 şi 1,8 milioane de români lucrează astăzi fără forme legale“, a adăugat ministrul.

Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că ia în calcul inclusiv angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Fiscal, dacă acesta va fi blocat în Parlament şi riscă să nu fie adoptat în această sesiune parlamentară. „Vă spun un lucru: voi face toate eforturile ca acest Cod Fiscal să se adopte până la sfârşitul sesiunii parlamentare“, a spus Ponta. El a arătat că trebuie să fie adoptate ambele Coduri pentru a exista şase luni de pregătire a implementării.

Noul Codul Fiscal, în dezbatere

Proiectul noului Cod Fiscal şi al Codului de procedură fiscală au fost lansate miercuri în dezbatere, urmând ca la jumătatea lunii martie să fie transmise Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare. Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, speră ca aceste coduri să fie aprobate de Parlament până la sfârşitul lunii mai – începutul lui iunie şi, de asemenea, „să nu fie modificate fundamental“.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite