Iohannis: Îndeplinim criteriile pentru adoptarea monedei euro şi avem oportunităţi bune pentru afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele a spus că următorul obiectiv trebuie să fie adoptarea monedei euro
Preşedintele a spus că următorul obiectiv trebuie să fie adoptarea monedei euro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Luxemburg, că există oportunităţi bune pentru afaceri în România. De asemenea, speră ca ţara noastră să devină, dintr-o economie funcţională, o piaţă emergentă, care trebuie să adopte cât mai repede şi moneda euro, pentru a deveni partener european "de încredere".

“Există oportunităţi bune pentru afaceri în România, ţara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creştere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană. (…) Piaţa de capital din România este atractivă şi în creştere în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă. De asemenea, îndeplineşte criteriile necesare pentru a fi promovată la statutul de piaţă emergentă. Acesta este un obiectiv care va fi cu siguranţă atins în următorii ani”, le-a spus Iohannis oamenilor de afaceri din Luxemburg, la Camera de Comerţ, potrivit News.ro.

Preşedintele a lăudat performanţele României, dar şi recordurile sale. El a afirmat că ne aflăm pe primul loc în UE în ceea ce priveşte viteza maximă a conexiunii la internet şi pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă. Iohannis a vorbit şi despre forţa de muncă din România, care este “foarte competitivă”. De exemplu, a spus Iohannis, peste 25% din studenţii absolvenţi din România vor avea o specializare în domeniul tehnic şi încă un sfert în economie şi afaceri, şi există aşteptarea ca pragul de 100.000 de absolvenţi anual în domeniul IT&C să fie depăşit în 2018.

“Toate aceste puncte forte, cumulate cu stabilitatea noastră monetară şi financiară, reprezintă o asigurare pentru investitori că România este o destinaţie foarte bună pentru investiţii pe termen lung”, a spus preşedintele.

Preşedintele a spus că următorul obiectiv trebuie să fie adoptarea monedei euro, mai ales că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile necesare.

“Pentru a fi consideraţi parteneri europeni de încredere, trebuie să dăm dovadă de seriozitate şi responsabilitate, dar şi de fermitate când vine vorba despre aprofundarea integrării noastre europene, prin adoptarea monedei euro, cât mai curând posibil. Acesta este al treilea an de când economia noastră respectă în totalitate criteriile de la Maastricht, şi ar trebui să facem acest ultim pas în drumul nostru european, care a început în urmă cu aproape 10 ani”, a explicat Iohannis.

Însă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, în septembrie 2015, că ţinta de adoptare a monedei unice europene în 2019 nu mai este fezabilă. Isărescu a precizat că România ar trebui sa intre în mecanismul ratelor de schimb (ERM II), anticamera zonei euro, cel târziu la jumătatea acestui an pentru a putea intra în zona euro în 2019.

Totuşi, obiectivul Guvernului, de a adopta euro în 2019, a rămas în vigoare, cel puţin oficial, până în 27 aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite