Investitorii europeni au înaintat oferte record pentru obligațiuni în acest an

0
Publicat:

Investitorii au lansat oferte combinate cu o valoare record de 2.600 miliarde de euro pentru emisiunile de obligaţiuni demarate în Europa în acest an, depășind cu mult obligațiunile oferite.

foto drapel UE și bani euro
Investitorii europeni au înaintat oferte record pentru obligațiuni în acest an Foto: Shutterstock

În primele două luni ale acestui an, nivelul total al ofertelor a depăşit de peste cinci ori emisiunile de 507 miliarde de euro de pe piaţa primară din Europa, arată datele analizate de Bloomberg. Este vorba de cel mai mare nivel de subscriere înregistrat după 2018.

Investitorii s-au îndreptat spre obligaţiunile de emisiuni ale companiilor şi sectorului public pentru a profita de randamentele care au urcat în ultimele săptămâni. În special fondurile speculative caută noi obligaţiuni care oferă prime decente peste obligaţiunile guvernamentale, înainte de reducerile de dobânzi care sunt aşteptate să ducă la scăderea randamentelor.

"Banii trebuie puşi să lucreze, randamentele sunt la un nivel ridicat", spune Gordon Shannon, manager de portofoliu TwentyFour Asset Management LLP.

Cea mai mare cerere se înregistrează pentru obligaţiunile ţărilor, organismelor supranaţionale şi agenţiilor cu ratinguri mari. De exemplu, ofertele combinate pentru obligaţiunile emise de Uniunea Europeană la finele lunii ianuarie au depăşit de 27 de ori nivelul obligaţiunilor emise.

Randamentele medii pentru obligaţiunile corporate din zona euro au urcat în ultimele săptămâni, depăşind 3,8%, mai mult decât dublu faţă de media din ultimii cinci ani. În plus, spread-urile pentru obligaţiunile corporate din zona euro sunt mai mari decât obligaţiunile echivalente denominate în dolari, ceea ce ar putea fi un alt motiv pentru interesul investitorilor.

Până acum, în acest an emisiunile de obligaţiuni au fost rapide, Europa depăşind marţi pragul de 500 de miliarde de euro. Este mai repede cu o săptămână decât precedentul record din 2023, când acest prag a fost atins în data de 6 martie.

Situaţia este similară în SUA, unde în luna februarie a fost atins un record de 172 de miliarde de emisiuni de obligaţiuni ale companiilor de tip blue-chip, pe măsură de companiile au profitat de costurile reduse cu împrumuturile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite