Investitorii români arată un interes deosebit în noile obligațiuni verzi emise de stat

0
Publicat:

Ministerul Finanțelor a emis o nouă emisiune de obligațiuni verzi cu maturitate de 12 ani. Valoarea totală a emisiunii de obligațiuni de 4 miliarde de euro a avut o subscriere de 14,8 de miliarde euro, prin participarea unui număr total de peste 250 investitori.

foto bancnote lei, euro și dolari
Investitorii români au arătat un interes deosebit în ogligațiunile verzi Foto: Shutterstock

La 15 februarie 2024, Ministerul Finanțelor a realizat cea de-a doua tranzacție pe piețele financiare internaționale, prin lansarea a două tranșe de obligațiuni cu maturități de 7 ani și 12 ani, denominate în euro. Tranșa de 12 ani a reprezentat emisiunea inaugurală de obligațiuni verzi a României. Emisiunea a suscitat un interes impresionant din partea investitorilor, ordinele acestora depășind în timpul tranzacției valoarea de 17 miliarde de euro, transmite Ministerul Finanțelor în cadrul unui comunicat de presă remis joi.

„Mă bucur că prima emisiune de obligațiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri. Emisiunea aceasta are în spate un proces complex, care a implicat elaborarea și evaluarea unui cadru solid pentru finanțarea proiectelor verzi, pentru care vreau să felicit colegii de la Trezorerie. Aș puncta cererea extraordinară din partea mediilor investiționale, marjele de risc de credit obținute care reflectă inclusiv un <> de 10bps, cât și de calitatea acestor investitori, în jur de 45% din investitorii din tranșa verde fiind investitori responsabili social/cu mandate verzi (ESG). Pe lângă diversificarea bazei de investitori pentru datoria publică, această emisiune este un pas concret în misiunea noastră de a ne atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, dar și de a sprijini proiectele cu impact pozitiv pentru îmbunătățirea calității vieții românilor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Superlativele primei emisiuni de obligațiuni verzi

Sursa citată mai menționează și faptul că maturitatea de 12 ani reprezintă cea mai mare tranșă verde denominată în euro lansată până acum de către un emitent din piețele emergente (instrumente financiare de datorie ESG). De asemenea, tranzacția reprezintă cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi denominate în euro realizată de un emitent din piețele emergente.

„Nu în ultimul rând, emisiunea a fost cea mai mare tranzacție pe piețele financiare internaționale a României, iar subscrierea finală obținută a fost cea mai mare de până acum pentru țara noastră”, mai menționează Ministerul Finanțelor.

Volumul atras pentru tranșa cu maturitatea de 7 ani este de 2 miliarde EUR, la randament de 5,394% și o rată de dobândă de 5,375% pe an, iar pentru tranșa verde cu maturitatea de 12 ani a fost atras volumul de 2 miliarde EUR, la randament de 5,734% și o rată de dobândă de 5,625% pe an. Fondurile obținute din această emisiune au fost decontate în data de 22 februarie 2024.

În procesul de elaborare a Cadrului privind obligațiunile verzi, Ministerul Finanțelor a beneficiat de asistență tehnică din partea Băncii Mondiale.

Pe măsură ce navigăm într-o eră de provocări presante, în care posibilitatea de a locui pe planeta noastră este contestată, iar conflictele și disparitățile crescânde sunt apăsătoare, rolul finanțării sustenabile nu a fost niciodată mai important pentru a sprijini țările membre ale Băncii Mondiale. Suntem extrem de încântați că am oferit asistență tehnică pentru a facilita prima emisiune de obligațiuni verzi a României și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Guvernul României în următorii pași ai procesului, cum ar fi alocarea și raportarea impactului”, a completat Anna Akhalkatsi, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România.

Emisiunea de obligațiuni, lansată în data de 15 februarie, face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2024, prin care Ministerul Finanțelor vizează asigurarea necesarului de finanțare de pe piețele externe pentru acest an, precum și consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite