BCE: Emiterea de obligațiuni comune este crucială pentru Europa, și un prim-pas pentru „moneda comună”

0
Publicat:

Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a accentuat vineri presiunile asupra continentului pentru emiterea de obligaţiuni comune, numindu-le „un pas critic” pentru moneda comună, în pofida rezistenţei la nivel politic.

foto logo euro Banca Centrală Europeană
Emiterea de obligațiuni comune este crucială pentru Europa, și un prim-pas pentru „moneda comună”

„O furnizare insuficientă de active sigure denominate în euro este probabil cea mai importantă constrângere pentru Uniunea Pieţelor de Capital (CMU), şi, prin urmare, pentru dominaţia euro pe plan global. Într-o lume volatilă din punct de vedere politic, o ţară care emite într-o monedă internaţională este mai puţin expusă la presiuni financiare de la alte state, posibil ostile. Soarta euro configurează rolul Europei în peisajul economiei globale şi în cel financiar”, a declarat Panetta, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, într-un discurs rostit la Riga, transmite Bloomberg.

Şi preşedinta BCE, Christine Lagarde, pledează pentru extinderea integrării.

Dar emisiunile comune de obligaţiuni stârnesc controverse în ţări ca Germania, care nu doreşte mutualizarea datoriilor, îngrijorată de iresponsabilitatea din punct de vedere fiscal a altor ţări.

Panetta a explicat că lipsa unor active sigure europene şi absenţa unei uniuni bancare complete sunt limitările cheie pentru „un euro global”. Obligaţiunile Next Generation EU „sunt în prim pas, bine venit”, a subliniat oficialul BCE.

Analiştii avertizează că majorarea dobânzilor a dus la creşterea semnificativă a costurilor cu serviciul datoriei pentru cele 800 de miliarde de euro pe care guvernele UE urmează să le împrumute la comun şi să le şi cheltuie, până în 2026. Această schemă de 800 de miliarde de euro, denumită Next Generation EU, este destinată să facă economia blocului comunitar mai verde şi mai adaptată la era digitală.

Dar un program unic nu schimbă situaţia. Pentru a stimula dezvoltarea Uniunii Pieţelor de Capital şi pentru a consolida rolul internaţional al euro, avem nevoie să furnizăm în mod predictibil „active sigure”, a concluzionat Panetta.

În octombrie 2020, BCE a lansat o consultare publică privind stabilirea unui euro digital și, din iulie 2021, a analizat diferite opțiuni de proiectare și cerințe ale utilizatorilor, încercând să stabilească cum ar funcționa efectiv un euro digital în practică.

UE spune că o astfel de monedă ar putea „susține obiectivele Eurosistemului, oferind cetățenilor acces la o formă sigură de bani în lumea digitală în schimbare rapidă”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite