Investitorii din sectorul eolian ameninţă statul cu procese, după ordonanţa de amânare a certificatelor verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va "exporta" 10 miliarde de euro prin subvenţiile la energia verde, fără ca vreo "proteina" să rămână în economia autohtonă
România va "exporta" 10 miliarde de euro prin subvenţiile la energia verde, fără ca vreo "proteina" să rămână în economia autohtonă

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) avertizează că decizia Executivului de a amâna, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabilă ar putea avea efecte grave atât în sectorul energetic, cât şi în cel bancar.

„În urma acestei decizii, investitorii în proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, lucru pe care nu-l vor accepta prea uşor, dat fiind că au făcut aceste investiţii pe baza unei legislaţii în vigoare”, se arată într-un comunicat al acesteia.

RWEA consideră că modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel că odonanţa aprobată ieri ar putea fi ilegală. „Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituţiilor europene şi  ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect. În funcţie de propriile raţiuni de business, vor decide individual, dacă vor iniţia procese împotriva statului român în instanţele internaţionale. 

Între bugetul oropsit şi industrie afectată

”Vestea foarte tristă este aceea că, în cazul în care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt plătite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetăţean ajunge să plătească pentru greşelile clasei politice”, a declarat Ionel David, preşedintele Asociaţiei.

Potrivit noii Ordonanţe, începând cu data de 1 iulie 2013, va fi amânată acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmând ca recuperarea acestuia să se facă începând cu data de 1 ianuarie 2018. Concomitent, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va stabili cote anuale, urmând a limita funcţionarea centralelor regenerabile pentru a evita creşterea necontrolabilă a preţului.

Alro şi ArcelorMittal s-au plâns deseori de creşterea de preţ indusă de regenerabile. La consumatorii casnici certificatele verzi sunt 12% din factură dar la industrie ponderea este şi de 40%. Miliardarul indian Lakshmi Mittal a ameninţat, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că grupul s-ar putea retrage din Europa din cauza preţurilor mari la energie.

Din cauza regenerabilelor sunt ameninţate 65.000 de locuri de muncă în siderurgie şi metalurgie, plus alte 19.000 de locuri de muncă de la Complexul Energetic Oltenia şi 10.000 de la Complexul Energetic Hunedoara.  

Cei doi producători de stat au probleme deoarece nu-şi mai pot vinde energia, deşi produc la 190-220 de lei/MWh, mai ieftin decât costă energia verde subvenţionată. Un MWh de energie eoliană costă în jur de 150 de lei/MWh, cât este preţul pieţei, la care se adaugă două certificate de 55 de euro, adică alţi 480 lei.

Atac direct la stat

“Ne întrebăm dacă guvernul român este chemat să rezolve problemele Uniunii Europene  în condiţiile în care are suficient de multe probleme de rezolvat aici, în România. Această intervenţie a guvernului român dă încă o dată dreptate afirmaţiilor comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, potrivit căruia ‘România este un stat neguvernabil’”, a mai adăugat David.

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, şi-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România şi Bulgaria sunt "neguvernabile". "Mă îngrijorează că ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt, în mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicaţiei Bild. Guvernul german a negat ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privinţa României şi Bulgariei.

Declaraţia sa a dus la un val de critici în toate cele trei state. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut demisia imediată a lui Oettinger, în urma declaraţiei acestuia, precizând că aceasta arată lipsa de informaţii şi realism la nivelul liderilor europeni.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite