Investigaţia împotriva Gazprom, pe ultima sută de metri la Comisia Europeană. Gigantul rus riscă o amendă de 13,6 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană este hotărâtă să acuze în mod oficial producătorul rus de gaze Gazprom de comportament anticompetitiv, în urma unei investigaţii care a durat doi ani, a anunţat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă, citat de Reuters.

Gazprom este cel mai mare producător de gaze naturale din lume şi s-a aflat în centrul investigaţiei demarate de Executivul europen încă din 2012, sub acuzaţia de suprataxare a preţurilor în statele din Estul Europei, blocarea unor furnizori rivali şi împiedicarea fluxurilor de gaze între anumite state. Comisia Europeană a făcut atunci raiduri către principalii parteneri ai Gazprom din Europa, respectiv grupul austriac OMV, nemţii de la RWE şi E.ON, dar şi polonezii de la PGNiG. De asemenea, au fost controlate o serie de entităţi controlate de Gazprom în Europa, precum Vemex (Cehia), Overgas (Bulgaria) sau Gazprom Germania.

Anterior, Gazprom a fost foarte hotărâtă să rezolve pe cale amiabilă cazul, ba chiar o serie de oficiali de top ai săi au călătorit la Bruxelles pentru negocieri. Numai că, între timp, au apărut problemele din Ucraina, cu răsturnarea regimului condus de Viktor Ianukovici, anexarea Crimeei de către Rusia şi conflictul Kievului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Potrivit legislaţiei europene maximul de amendă este de 10% din cifra de afaceri, astfel că maximul de amendă ar fi de 13,6 miliarde de dolari.

În primăvară, Almunia spunea, în Parlamentul European, că este pregătit să anunţe oficial acuzaţiile împotriva Gazprom. El va părăsi postul de comisar la finele lunii octombrie şi nu a precizat dacă va trimite în mod oficial documentul către Gazprom.

Almunia a amendat foarte multe companii pentru comportament anticompetitiv, dar nivelul de 10% din cifra de afaceri nu a fost atins niciodată, mai ales că societăţile respective de obicei cooperează pentru a reduce pedeapsa sau chiar fac concesii. Totuşi, chiar şi o amendă de 3% din cifra de afaceri înseamnă 4,5 miliarde de dolari.

Gazprom preia Wingas în Germania

Gazprom tocmai a anunţat recent că preluarea Wingas va fi terminată în această toamnă. Wingas este divizia de trading a BASF, cea mai mare companie chimică din lume, cu sediul în Germania. Odată cu preluarea Wingas, Gazprom va controla şi depozite de gaze cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi de gaze. În schimb, Gascade - unitatea care gestionează conductele de transport pentru gaze, va rămâne în cadrul Wintershall, o altă subsidiară a BASF.

Proces de 50 de miliarde de dolari pierdut pentru Yukos

Statul rus nu a avut prea mult noroc în instanţele europene în acest an: Curtea de la Haga a acordat foştilor acţionari ai grupului petrolier Yukos despăgubiri de 50 de miliarde de dolari. Principalele active al Yukos au ajuns la grupul de stat Rosneft, iar o altă parte la Gazprom Neft.

În schimb, grupul rus Tatneft a câştigat un caz contra Ucrainei pentru preluarea unei rafinării, dar despăgubirile s-au ridicat doar la 112 de milioane de dolari.

Sancţiuni europene

Uniunea Europeană a pus sub sancţiuni mai multe companii energetice, din industria de apărare şi bănci ruse, ca urmare a implicării Rusiei în conflictul din Ucraina. Cele mai notabile sunt gigantul petrolier Rosneft, transportatorul de ţiţei Transneft şi Gazprom Neft – braţul petrolier al Gazprom. Partea de gaze a grupului rus nu este supusă sancţiunilor. De asemenea, marile bănci ruse de stat au rămas fără acces la finanţare pe pieţele europene: Sberbank, VTB Group, Vneshconombank, Rosselkhozbank şi Gazprombank.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite