Interzis la exportul de carne de porc pentru 29 de judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de porc din 29 de judeţe din România este interzisă la export, din cauza pestei porcine africane, în urma unei decizii luate joi la nivel european.

Potrivit Mediafax, Uniunea Europeană a adăugat, în cadrul unei reuniuni care se desfăşoară în această perioadă, încă patru judeţe - Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ - pe lista celor 25 de judeţe afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului. Exporturile vor putea fi reluate doar după ridicare restrucţiilor.

„Decizia, care va fi adoptată oficial şi publicată în Jurnalul oficial săptămâna viitoare, prevede faptul că judeţele Caraş Severin, Alba, Sibiu, Neamţ sunt incluse în zonele restrictionate. De îndata ce restricţiile sunt ridicate, comerţul poate fi reluat”, precizează Comisia într-un răspuns la o solicitare a Mediafax.

Joi s-a întrunit un comitet de experţi din statele UE, privind măsurile împotriva pestei porcine. Comisia Europeană va oficializa decizia comitetului, săptămâna viitoare.

Măsurile au fost luate după ce Comisia a constatat că situaţia „continuă să se deterioreze”. „În urma unei serii de focare semnalate în Romania anul acesta (deja peste 1.500), situaţia pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare şi mai mult decât atât continuă să se deterioreze. De aceea se impune o extindere adecvată a zonelor restricţionate din România. În zonele demarcate/restricţionate se aplică măsurile de combatere şi prevenţie a extinderii bolii si de asemenea din aceste zone sunt interzise comerţul cu porci şi carne de porc”, mai anunţă Comisia.

În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care solicită înregistrarea porcilor pentru a avea o evidenţă a acestora. Proiectul delimitează creşterea porcilor astfel: exploataţie de creşterea suinelor de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg; exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

„Procedura este cea de până acuma, acele judeţe, sunt multe, sunt contaminate, porcii din acele zone nu pot să se ducă spre comunitatea europeană, porcii şi carnea de porc din acele zone, din fermele din acele zone”, a explicat pentru Mediafax preşedintele Romalimenta Sorin Minea.

România exportă 50% din producţia internă.

Potrivit ANSVSA până în prezent 25 de judeţe erau afectate de pesta porcină africană.

Conform Deciziei (UE) 2014/709 clasificarea zonele afectate de pesta porcină africană se face astfel: partea I - riscul se datorează unei anumite proximităţi faţă de populaţia de porci sălbatici infectată, partea II - boala afectează numai populaţia de porci sălbatici , părţile III şi IV - boala afectează atât exploataţiile de porcine, cât şi populaţia de porci sălbatici. În partea IV situaţia epidemiologică a fost stabilizată şi boala a devenit endemică iar în partea III situaţia este încă în schimbare, având o evoluţie incertă.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri