Ciolacu: România poate deveni un actor regional important pentru asigurarea securității energetice a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Camerei Deputaților, aflat în vizită în Azerbaidjan, a informat că a discutat cu președintele statului cu privire la trei proiecte energetice majore, arătând că România poate deveni o poartă către UE pentru gaze și energie. 

Marcel Ciolacu și președintele din Azerbaidjan FOTO Facebook
Marcel Ciolacu și președintele din Azerbaidjan FOTO Facebook

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei”, a scris Marcel Ciolacu pe Faceboo, informând că a discutat cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore derulate între statul român și Azerbaidjan. .

Potrivit șefului Camerei Deputaților, „primul a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile”.

Marcel Ciolacu a mai arătat că a propus ca, „prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova”, fapt agreat de președintele Aliyev. 

„Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare)”, a mai arătat Ciolacu.

Potrivit liderului PSD, „al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa”, unde „urmează ca, astăzi, specialiștii Transgaz și Transelectrica (membri ai delegației noastre) să detalieze cu partea azeră discuțiile tehnice”.

„Fiind un Partener Strategic, Azerbaidjan este un partener pe termen lung, de încredere și un partener cheie pentru proiectele de energie și conectivitate ale României”, a mai arătat șeful Camerei Deputaților într-o postare pe Twitter. 

Gazoductul BRUA 

Gazoductul BRUA a fost construit pentru a aduce gazele din Marea Neagră sau din sudul continentului pentru a le duce spre Vest, în Ungaria sau Austria.

Conducta traversează judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

De-a lungul traseului conductei sunt amplasate 38 de staţii de robinete de secţionare, din care 33 pe firul conductei şi 5 în incinta staţiilor de comprimare gaz, precum şi 18 staţii de protecţie catodică.

Acord pe termen lung pentru România, Azerbaijan, Georgia, Ungaria

Președintelui României Klaus Iohannis, președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev, prim - ministrul României Nicolae Ciucă, prim - ministrul Ungariei Viktor Orban și prim - ministrul Georgiei Irakli Garibashvili au semnat pentru operaționalizarea „coridorului verde”, care demonstrează că prin cooperare regională vom reuși să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.

Acordul stabilește un cadru pentru o cooperare pe termen lung între România, Azerbaijan, Georgia, Ungaria, într-o serie de domenii importante: producție, transportul și comerț cu energie curată; dezvoltarea unei noi infrastructuri de transport - cablu submarin Black Sea Green Electricity; proiecte comune privind dezvoltarea hidrogenului verde și eficiență energetică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite