Inflația din zona euro încetinește mai mult decât anticipat, cu până la 2% în perspectivele viitoare

0
Publicat:

Inflația din zona euro a încetinit mai mult decât se aștepta, punând ținta de 2% în perspectivă, în timp ce investitorii își intensifică mizele că Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor mai devreme decât sugerează oficialii.

foto săgeți roși care indică scădere
Inflația din zona euro încetinește mai mult decât anticipat, cu până la 2%

Prețurile de consum au crescut în noiembrie cu 2,4% față de acum un an - în scădere față de 2,9% în luna precedentă și mai puțin decât estimările tuturor economiștilor din cadrul unui sondaj recent. Presiunile asupra prețurilor au continuat să se atenueze în aproape toate categoriile și au rămas la un nivel minim al ultimilor doi ani, transmite Bloomberg.

O măsură de bază care exclude componentele volatile, inclusiv combustibilul și alimentele, s-a temperat pentru a patra lună, la 3,6%.

Inflația este sub așteptările analiștilor în întreaga zonă euro, formată din 20 de țări, ca urmare a majorării fără precedent a ratelor dobânzilor de către BCE. Cu toate acestea, producția este și ea în scădere: Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,1% în al treilea trimestru, lăsând regiunea la un pas de recesiune.

Cifrele de joi au arătat că aceste două tendințe se manifestă în Franța, ceea ce a determinat piețele monetare să avanseze mizele privind reducerea costurilor de împrumut de către BCE. În prezent, acestea cotează în totalitate o reducere cu un sfert de punct până în aprilie, față de iunie, cu puțin peste o lună în urmă.

Piețele pariază pe patru reduceri de un sfert de punct în 2024 - față de trei săptămâna trecută - și atribuie o șansă de 70% pentru o a cincea, ceea ce ar aduce rata de depozit la 2,75%, de la nivelul record de 4% în prezent.

Cu toate acestea, oficialii BCE sunt fermi în privința faptului că politica monetară trebuie să rămână restrictivă pentru a se asigura că inflația revine până la 2%.

Ratele inflației încetinesc în întreaga Europă

Șeful băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, care se numără în mod normal printre cele mai pesimiste voci din Consiliul guvernatorilor, format din 26 de membri, a declarat săptămâna aceasta că nu se așteaptă ca ratele să fie reduse înainte de jumătatea anului 2024. Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că este prematur să se vorbească măcar de reduceri.

Într-adevăr, este probabil ca inflația să crească înainte de a reveni la ținta stabilită, din cauza efectelor statistice și a încetării măsurilor implementate anul trecut de guverne pentru a compensa creșterea prețurilor la energie.

Președintele Christine Lagarde a avertizat că majorarea prețurilor s-ar putea accelera „ușor” în lunile următoare.

Există, de asemenea, semne de întrebare cu privire la cât de mult din înăsprirea rapidă a politicii - 450 de puncte de bază de creșteri ale ratelor în puțin peste un an - mai trebuie să afecteze economia.

Procesul este vizibil în mod clar în sectorul financiar, împrumuturile acordate firmelor înregistrând luna trecută o primă scădere anuală din 2015. De asemenea, un boom imobiliar susținut de ratele foarte scăzute a luat sfârșit. Grupul austriac Signa a devenit o victimă proeminentă, când piesa centrală a grupului imobiliar și de vânzare cu amănuntul extins și-a cerut insolvența săptămâna aceasta. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite