Majorările mici ale indicatorilor de inflație dau speranțe cu privire la stagnarea creșterii dobânzilor

0
Publicat:

Indicatorii de inflație din SUA și din zona euro se preconizează că vor înregistra cele mai mici creșteri anuale de la începutul sau de la jumătatea anului 2021, ceea ce întărește sentimentul că ratele dobânzilor nu vor mai fi majorate.

foto săgeți roșii care arată scăderea
Se anticipează stagnări ale creșterii dobânzilor Fed și BCE

În SUA, măsurătorile preferate ale Rezervei Federale vor fi publicate joi, indicele prețurilor cheltuielilor de consum personal urmând să crească cu 3,1% în octombrie față de anul trecut. Măsura de bază, care exclude alimentele și combustibilii și este considerată un indicator mai bun al inflației subiacente, ar fi trebuit să urce cu 3,5%.

Datele din zona euro pentru luna noiembrie, care vor fi prezentate tot joi, vor arăta probabil o inflație de 2,7%, cea mai mică din iulie 2021. Indicatorul de bază este estimat să încetinească la 3,9%.

În ciuda progreselor înregistrate în materie de dezinflație, oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului insistă că vor să vadă mai multe dovezi pentru a fi siguri că prețurile de consum sunt controlate în mod durabil. Vineri, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că „cu siguranță nu declarăm victoria”.

Oficialii Fed sunt uniți în jurul unei strategii de deliberare cu privire la calea de urmat pentru politică. Procesele-verbale ale ultimei ședințe au arătat că aceștia au luat act de faptul că ratele mai mari încep să preseze gospodăriile și întreprinderile.

De asemenea, se preconizează că raportul privind veniturile și cheltuielile personale din SUA va arăta doar un avans ușor al cheltuielilor de consum ajustate la inflație. Scăderea cererii din luna octombrie contribuie la explicarea previziunilor privind o încetinire a economiei după o creștere accelerată în trimestrul al treilea.

Guvernul ar urma să publice miercuri prima revizuire a produsului intern brut pentru trimestrul al treilea, iar prognoza mediană dintr-un sondaj Bloomberg indică o creștere de 5%. De asemenea, este așteptată o primă estimare a profiturilor corporative.

Alte date din SUA în săptămâna următoare includ vânzările de locuințe noi din octombrie, încrederea consumatorilor din noiembrie, cererile săptămânale de ajutor de șomaj și un sondaj cheie din industria prelucrătoare.

Mai la nord, Canada va publica datele privind PIB-ul pentru trimestrul al treilea, care vor arăta dacă a intrat sau nu în recesiune, deși economiștii estimează o creștere cel puțin minimă. Cifrele privind locurile de muncă pentru luna noiembrie vor fi ultimele date importante înainte de decizia Băncii Canadei privind dobânda pe 6 decembrie.

În altă ordine de idei, OCDE, cu sediul la Paris, prezintă un nou set de previziuni, Lagarde vorbește în fața parlamentarilor europeni, iar băncile centrale din Noua Zeelandă până în Coreea de Sud sunt așteptate să mențină dobânzile în continuare.

Lagarde ar urma să comunice luni, în fața Parlamentului European, noi informații refetritoare la indicii de inflație și va oferi investitorilor un motiv de tranzacționare înainte de datele privind inflația.

Aceste cifre vor sosi după o serie de rapoarte naționale care vor începe miercuri și care, în mare parte, se așteaptă să arate o scădere sincronizată în principalele economii, deși la niveluri divergente.

În timp ce inflația din Spania a accelerat recent, inflația din Franța a scăzut la 4,1%, iar în Germania se estimează că va scădea la 2,7%. Creșterea prețurilor în Italia este așteptată să încetinească semnificativ și mai mult sub obiectivul BCE, la 1,1%.

Vineri ar putea fi publicate mai multe rapoarte ale companiilor de rating. Printre acestea, S&P Global Ratings este programată să publice un punct de vedere privind Franța, iar Scope Ratings ar putea face același lucru pentru Italia.

În Marea Britanie, mai mulți factori de decizie politică de la Banca Angliei urmează să își facă apariția, inclusiv guvernatorul Andrew Bailey, în timp ce pentru date este o săptămână mai liniștită.

După ce Riksbank din Suedia a surprins investitorii joi prin oprirea creșterii ratelor, PIB-ul din trimestrul al treilea de miercuri ar putea dezvălui o recesiune. Slăbiciunea economică a fost unul dintre argumentele oferite de economiști pentru a menține costurile de împrumut în așteptare - deși guvernatorul Erik Thedeen nu a închis ușa unei noi creșteri. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite