Industria continuă să scadă în zona euro, iar perspectivele sunt sumbre

0
Publicat:

Scăderea producției industriale de -0,3% confirmă tendința constantă de scădere și se adaugă la așteptările privind o nouă contracție a PIB-ului zonei euro în trimestrul al patrulea al anului trecut. Perspectivele industriei rămân sumbre pentru lunile următoare.

foto fabrică industrială
Industria continuă să scadă în zona euro, iar perspectivele sunt sumbre

Producția industrială din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv în noiembrie, continuând în linii mari tendința de contracție a producției, ducând declinul anual al producției industriale la 6,8% în noiembrie, reflectând costurile ridicate ale energiei, creșterea ratelor dobânzilor și cererea globală slabă. Producția este acum cu 7,2% mai mică decât în septembrie 2022. Acest lucru înseamnă că industria va continua să cântărească asupra activității economice din zona euro, având în mod clar performanțe mult mai slabe decât serviciile, arată datele publicate de Bloomberg.

Economia zonei euro a înregistrat o creștere negativă în trimestrul al treilea și ar fi putut foarte bine să înregistreze încă un trimestru de creștere negativă și în trimestrul al patrulea. Cifrele industriale indică cel puțin acest lucru.

Producția din industrie, cu excepția construcțiilor, în cele 20 de țări care au moneda euro a scăzut cu 0,3% în noiembrie față de luna precedentă, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, instituția de statistică a UE. Scăderile din Italia și Germania au compensat creșterile din Franța și Spania.

Datele separate publicate luni au arătat că exporturile din zona euro au fost de 236,8 miliarde de euro în noiembrie, în creștere cu 1% față de luna precedentă, dar în scădere cu 4,7% față de anul precedent, după o scădere a prețurilor la energie și alimente. 

Potrivit sondajelor, perspectivele industriei din zona euro rămân destul de sumbre în acest moment. Comenzile noi continuă să înregistreze scăderi, deși într-un ritm mai lent decât în urmă cu câteva luni. Și, deși producătorii devin ceva mai optimiști, nu se întrevede o adevărată cotitură în ceea ce privește producția în următoarele luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite