Ungaria investește în modernizarea infrastructurii: Debrecen va deveni un hub de producție a bateriilor

0
Publicat:

Ungaria va demara un program de modernizare a infrastructurii în zona Debrecen, cu o valoare de 700 de miliarde de forinţi (1.8 miliarde de euro), care va transforma zona într-unul dintre cele mai mari hub-uri pentru producția de baterii din Europa.

foto baterie pentru mașina electrică
Debrecen va deveni un hub de producție a bateriilor Foto: Shutterstock

Modernizarea va viza reţeaua de transport, drumuri, apa potabilă şi gestionarea apelor reziduale, a declarat marţi ministrul ungar al Construcţiilor, Janos Lazar, transmite Bloomberg.

Acesta a precizat că investiţiile în infrastructură se vor adăuga subvenţiilor directe acordate companiilor precum BMW AG şi Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.

În ultimii opt ani, oraşul Debrecen din estul Ungariei a atras investiţii străine directe în valoare de 12,5 miliarde de euro, inclusiv din partea constructorului auto german BMW, a grupului chinez CATL şi a altor producători de baterii pentru automobilele electrice şi furnizorilor lor. Locurile de muncă pe care aceste companii le vor crea în zonă vor duce la creşterea cu 25% a populaţiei oraşului Debrecen până la 250.000 de locuitori, ceea ce va necesita noi investiţii, dincolo de cele două miliarde de dolari tocmai anunţate, a estimat Janos Lazar.

Zona de parcuri industriale din Debrecen a crescut de zece ori în ultimii opt ani, ajungând la peste 40.000 de hectare, oraşul din apropiere de graniţa cu România devenind un mare centru economic ce va plasa Ungaria, o ţară cu o populaţie mai mică de 10 milioane de locuitori, pe locul patru în topul celor mai mari producători mondiali de baterii pentru automobilele electrice, după China, SUA şi Germania. 

Mercedes Benz este primul producător auto care a primit baterii pentru vehiculele sale electrice în 2022. Bateriile au fost construite într-o nouă fabrică de 7.34 de miliarde de dolari pe care chinezii de la CATL vor să o deschidă în Ungaria. În plus, Mercedes-Benz a afirmat că acordul a marcat o nouă etapă în direcţia obiectivului său de a atinge capacitatea de producţie a bateriilor de peste 200 de gigawati oră, în opt locuri de producţie la nivel global, până la finalul anului 2030.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite