Inditex, proprietarul Zara, refuză să demonstreze că nu există muncă forţată în lanţul de aprovizionare

0
Publicat:

Investitorii doresc ca Inditex, proprietarul Zara, să urmeze exemplul H&M şi Primark și să publice lista completă a furnizorilor săi, astfel încât să poată fi evaluat mai bine riscurile lanţului de aprovizionare, transmite Reuters.

Magazin Zara
Investitorii doresc ca Inditex, proprietarul Zara, să facă publică lista completă a furnizorilor săi

Inditex este un caz atipic printre marii retaileri de îmbrăcăminte, deoarece nu oferă informaţii legate de fabricile de la care aprovizionează.

Autorităţile de reglementare şi investitorii doresc o mai mare transparenţă şi o mai bună dezvăluire din partea companiilor.

Retailerii de îmbrăcăminte, în special, sunt presaţi să demonstreze că nu există muncă forţată în lanţurile lor de aprovizionare şi că lucrătorii din confecţii sunt plătiţi cu salarii decente.

Grupul chinez de modă Shein a fost examinat de parlamentarii americani din cauza riscurilor legate de lanţul de aprovizionare, înaintea planurilor de listare în SUA.

În Uniunea Europeană, dezacordurile au blocat regulile propuse care ar impune tuturor companiilor mari să dezvăluie dacă lanţurile de aprovizionare dăunează mediului sau folosesc munca copiilor.

Sancţiunile propuse pentru nerespectare ar putea include amenzi de 5% din venituri.

Branduri de modă şi comercianţi cu amănuntul, inclusiv Adidas, H&M, Hugo Boss, M&S, Nike, Primark şi Puma, publică deja liste detaliate de furnizori, inclusiv numele şi adresele fabricilor.

Inditex publică anual numărul de furnizori care provin din 12 ţări de bază, dar nu oferă informaţii despre fabricile individuale.

Reuters i-a întrebat pe acţionarii Inditex ce vor să vadă de la companie în ceea ce priveşte dezvăluirea îmbunătăţită.

Ca răspuns, managerul de active olandez MN a spus: ”În angajamentul nostru cu Inditex, unul dintre lucrurile pe care le întrebăm este dacă ar putea dezvălui o listă cu furnizorii lor şi locaţia geografică. Chiar dacă Inditex ne asigură că au aceste date disponibile, până acum Inditex nu este dispus să dezvăluie aceste informaţii, spre deosebire de unii colegi din industrie care publică liste extinse de furnizori”.

MN, care administrează activele fondurilor de pensii olandeze, a spus că este important să aibă această perspectivă pentru a arăta dacă Inditex are aceste informaţii disponibile, precum şi pentru propria sa due diligence.

MN conduce dialogul Inditex pentru Platform Living Wage Financials (PLWF), un grup de 20 de investitori instituţionali cu active combinate gestionate de 6.580 miliarde de euro (7.160 miliarde de dolari). Lucrează pentru a promova venituri mai mari pentru lucrătorii din industria confecţiilor şi încălţămintei.

Inditex, care urmează să publice rezultatele anuale pe 13 martie, a refuzat să comenteze cererile investitorilor de a-şi publica lista completă de furnizori.

Inditex are un angajament profund de a menţine standarde înalte în lanţul său de aprovizionare şi consideră că sistemul nostru de trasabilitate lider în industrie, care ne oferă vizibilitate maximă asupra lanţului de aprovizionare, este cheia în acest sens”, a spus un purtător de cuvânt al Inditex.

Fondatorul Inditex, Amancio Ortega, deţine un pachet de 59% din acţiuni, iar un pachet de 5% este deţinut de fiica acestuia, Sandra Ortega. Împreună, acţiunile valorează aproximativ 69 de miliarde de dolari.

Cei cinci investitori Inditex care au răspuns la întrebările Reuters deţin o participaţie combinată în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari în companie, a cărei evaluare actuală este de aproximativ 140 de miliarde de dolari.

Niciunul dintre investitorii cu care a vorbit Reuters nu ia în considerare dezinvestirea în Inditex.

MN a spus că şi-a sfătuit clienţii în decembrie să se retragă din lanţul de vânzare cu amănuntul fără preţ TJX, care deţine Homesense şi TK Maxx, iar aceştia au vândut de la 1 ianuarie.

De-a lungul celor peste trei ani de angajament, am observat foarte puţine îmbunătăţiri în ceea ce priveşte diligenţa necesară în domeniul drepturilor omului în lanţul lor global de aprovizionare”, a declarat MN pentru Reuters.

TJX a declarat că şi-a consolidat codul de conduită al furnizorilor şi şi-a extins programul de audit al fabricii în ultimii ani.

Mai multă transparență

Inditex are un acord cu federaţia sindicală globală IndustriALL în baza căruia îi furnizează lista completă a furnizorilor. Dar IndustriALL doreşte dezvăluiri mai ample din partea tuturor companiilor, inclusiv a Inditex.

Know The Chain, o iniţiativă de evaluare comparativă pentru companii şi investitori pentru a aborda munca forţată în lanţurile de aprovizionare, a oferit Inditex un scor general mai scăzut în evaluarea sa din 2023 decât în evaluarea sa din 2021.

Compania este încurajată să-şi consolideze transparenţa lanţului de aprovizionare prin dezvăluirea unei liste complete, mai degrabă decât parţiale, a furnizorilor săi direcţi”, a spus Know The Chain.

Publicarea fabricilor ar putea aduce mai multă concurenţă din partea rivalilor Inditex pentru aceiaşi furnizori, spun investitorii.

Swetha Ramachandran, manager de portofoliu la Artemis Investment Management din Londra, vrea să ştie ce cotă din veniturile Inditex este produsă în fiecare ţară furnizor diferită.

Ne-ar ajuta să le stabilim rezistenţa lanţului de aprovizionare”, a spus ea.

Cifrele publicate de Inditex despre lanţul de aprovizionare din 2019 arată că compania a redus furnizorii din China şi i-a crescut în Bangladesh şi Maroc. Dar nu oferă detalii despre cantitatea de produse pe care le cumpără de la acei furnizori.

Grace Su, managerul de portofoliu la Clearbridge Investments, care deţine acţiuni Inditex, a declarat că a cerut mai multă claritate şi dezvăluirea lanţului de aprovizionare.

Este foarte important din cauza întregii atenţii în jurul ESG, a muncii şi a inputurilor. Ei pretind că sunt un lider în acest sens, aşa că este foarte important pentru ei să aibă cu adevărat acel nivel de dezvăluire.”

Acţionarul Inditex Schroders urmăreşte gradul de conştientizare al companiilor cu privire la centrele de producţie şi încurajează comercianţii cu amănuntul de îmbrăcăminte, inclusiv Inditex, să fie transparenţi, a declarat Hannah Shoesmith, directorul de angajament al companiei.

Dezvăluirea îmbunătăţită, printre alţi factori de mediu, sustenabilitate şi guvernanţă, ar putea influenţa deciziile de investiţii, a declarat Marie Payne, ofiţer de investiţii responsabile la acţionarul Inditex Cardano.

Fondul suveran de avere al Norvegiei, care deţine o participaţie de 1,4 miliarde de dolari în Inditex, a declarat că discută în mod regulat cu compania în ceea ce priveşte gestionarea riscului lanţului de aprovizionare, drepturile omului şi transparenţă. Acesta a refuzat să ofere detalii despre aceste discuţii.

Fondul a spus în ceea ce priveşte practicile în lanţul de aprovizionare în general că ”există provocări continue, inclusiv atunci când vine vorba de trasabilitate şi raportare”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite