H&M va înceta să se mai aprovizioneze din Myanmar, din cauza abuzurilor din fabricile de confecţii
0H&M, al doilea cel mai mare retailer de modă din lume, a decis să înceteze treptat aprovizionarea din Myanmar, ca urmare a înmulţirii informaţiilor privind abuzurile asupra forţei de muncă în fabricile de confecţii din această ţară, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, H&M a devenit cel mai recent brand care a tăiat legăturile cu furnizorii din țară după proprietarul Zara, Inditex, Primark, Marks & Spencer și alții.
„După o analiză atentă, am luat acum decizia de a ne retrage treptat operaţiunile din Myanmar. Am monitorizat foarte îndeaproape cele mai recente evoluţii din Myanmar şi vedem provocări sporite pentru a ne desfăşura operaţiunile în conformitate cu standardele şi cerinţele noastre”, a declarat H&M într-un e-mail către Reuters.
Potrivit datelor transmise de CNN, decizia retailerului suedez de îmbrăcăminte ar putea afecta zeci de mii de muncitori din Myanmar, țară care a fost zguduită de o lovitură de stat militară în februarie 2021.
Retragerea vine după noi acuzații publicate de Centrul pentru afaceri și drepturile omului (BHRRC). Organizația urmărește de ani de zile cazuri de presupuse abuzuri în domeniul muncii și drepturilor omului împotriva lucrătorilor din confecții din țară. Sursa citată a transmis miercuri că a documentat 212 posibile cazuri care au afectat cel puțin 108.000 de lucrători între februarie 2021 și februarie 2023.
De când armata a preluat puterea în urmă cu doi ani, sectorul confecțiilor din Myanmar „a înregistrat pierderi substanțiale de locuri de muncă, alături de o proliferare a abuzurilor mai ales împotriva forței de muncă feminine”, spune BHRRC.
Potrivit grupului, lucrătorii afectați „sunt angajați la 124 de fabrici care produc pentru cel puțin 47 de mărci de modă și retaileri”, inclusiv proprietarul Zara, Inditex, Marks & Spencer, Primark și H&M.
BHRRC a constatat că reducerea salariilor și furtul salariilor sunt probleme mari și au fost legate de mai mult de jumătate din cazurile raportate. Orele suplimentare forțate și „deseori neplătite” au fost legate de 42% din cazuri, mai spune sursa citată. În plus, „violența și hărțuirea bazate pe gen, inclusiv abuzurile verbale, psihologice și fizice și discriminarea în timpul sarcinii, sunt larg răspândite”, a spus organizația nonprofit în raportul său.
„Am înregistrat mai multe cazuri de femei amenințate și concediate pe nedrept pentru că nu au îndeplinit obiectivele de producție”, precizează organizația.
H&M a transmis pentru CNN că „toate cazurile menționate în raportul BHRRC sunt urmărite și, acolo unde este necesar, remediate prin intermediul echipei noastre de teren și în strânsă cooperare cu părțile interesate relevante”.
Acțiunile companiei au scăzut joi cu 1,1% la Stockholm, după anunțul de a opri operațiunile.