India se pregătește să devină noua Chină. Țara imensă cu populație tânără, o provocare pentru investitori

0
Publicat:

La începutul acestui an, India a depășit China din punct de vedere al populației, devenind extrem de atrăgătoare pentru investitori, mai ales că vârsta medie a populației este de numai 28 de ani.

Doi pumni colorați în steagurile Indiei și Chinei, deasupra hărții lumii
India se pregătește să devină noua China

Printre investitorii dornici să investească în India se numără CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, și gigantul tehnologic Apple, potrivit BusinessInsider.

Chiar și legendarul investitor pe piețele emergente Mark Mobius, care este cunoscut pentru interpretarea optimistă a Chinei, a promovat recent India drept „adevăratul viitor”.

Dar nu este atât de ușor să funcționezi în cea mai numeroasă democrație din lume. Iata de ce:

1. India dorește investiții străine 

India are o istorie de protecționism comercial care face dificilă desfășurarea afacerilor în țară, deși Modi – care a ajuns pentru prima dată la putere în 2014 – a promis reforme economice, inclusiv relaxarea politicilor de investiții străine directe.

Totuși, chiar dacă Modi susține investițiile străine, guvernul său dorește, de asemenea, ca națiunea să fie autonomă și, de fapt, a început o astfel de campanie în mai 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Deși cele două obiective nu sunt în contradicție, înseamnă că întreprinderile străine care fac afaceri în India se confruntă cu un peisaj complex.

Exportatorii americani sunt presați să înceapă producția la nivel local pentru a păstra accesul pe piață, în special dacă bunuri similare nu sunt deja produse în India”, a scris Administrația Comerțului Internațional al SUA sau ITA într-o prezentare a pieței Indiei în septembrie.

Guvernul indian a ridicat în mod constant barierele tarifare și netarifare pentru a proteja furnizorii interni din majoritatea sectoarelor și pentru a susține producția indigenă”, a adăugat ITA.

2. Taxele de import din India sunt unele dintre cele mai mari din lume

Taxele de import ale Indiei sunt unele dintre cele mai mari din lume printre economiile majore.

Tarifele de import medii simple ale Indiei au atins 18,3% în 2021, conform datelor Băncii Mondiale – mult mai mari decât 3,4% din SUA. Pentru mașinile importate, tarifele de import pot atinge până la 70% dacă costă sub 40.000 USD.

Așadar, chiar înainte ca CEO-ul Tesla, Elon Musk, să se întâlnească cu Modi la începutul acestei luni, producătorul de vehicule electrice făcea deja lobby asupra guvernului indian să reducă taxele de import pentru vehiculele electrice înainte de a accepta să înceapă să vândă pe piață.

Într-un tweet din iulie 2021, Musk a scris că taxele de import ale Indiei sunt „cele mai mari din lume, de departe, dintre orice țară mare!”

Dar având în vedere uriașa piață indiană, Tesla nu renunță. „Sunt încrezător că Tesla va fi în India și o va face cât mai curând posibil”, a declarat Musk reporterilor pe 20 iunie.

3. Birocrația indiană 

Fiind o economie mare cu o populație tânără, India are potențialul de a fi o putere de producție. Dar țara din Asia de Sud este, de asemenea, infamă pentru birocrația  sa.

Este departe de a fi un loc în care companiile pot veni pur și simplu și pot deschide un magazin fără a avea prea multe conformități ale companiei”, a declarat Ashutosh Sharma, director de cercetare la cercetătorul de piață Forrester, pentru Insider în decembrie.

Din 2003, Banca Mondială rulează un clasament anual al țărilor bazat pe ușurința lor de a face afaceri. În 2019 – cel mai recent an în care indicele a fost compilat înainte ca Banca Mondială să-l întrerupă din cauza unui scandal de manipulare a datelor – India a ocupat locul 63. Aceasta este încă în spatele Chinei, care s-a clasat pe locul 31 în 2019, dar cu kilometri mai departe de locul în care era cu câțiva ani mai devreme. Când Modi a preluat mandatul în 2014, India s-a clasat pe locul 142.

4. Statele indiene sunt mai puternice 

India este cea mai mare democrație din lume, așa că luarea deciziilor se poate complica.

Ca sistem federal, puterea și luarea deciziilor sunt descentralizate în India, cu diferențe la nivel de stat în ceea ce privește conducerea politică, calitatea guvernării, reglementări, impozitare și relații de muncă”, a scris ITA într-o postare din septembrie subliniind provocările pieței. in India.

Statele indiene dețin în general o putere mai mare decât omologii lor din SUA, ceea ce înseamnă că întreprinderile se pot confrunta cu condiții de operare diferite în diferite state și teritorii, potrivit ITA.

China are, de asemenea, probleme precum conformitatea și acordarea de licențe, dar se poate mișca în continuare mai repede decât India, pur și simplu pentru că națiunea din Asia de Sud este „mult mai democratică și există prea multe părți interesate de satisfăcut”, a spus Sharma.

Expansiunea afacerilor în India necesită un calendar mai lung de planificare și adoptarea de strategii pentru diferite state, a adăugat ITA, citând companiile americane care operează deja în țară.

5. Magnații Indiei controlează deja mari părți din economia țării 

Fiind o piață mare, în curs de dezvoltare, mulți dintre magnații Indiei și-au construit deja imperii de afaceri din baza sa masivă de consumatori - și este puțin probabil ca ei să renunțe la cotele lor de piață fără luptă.

Chiar și cel mai bogat om din lume, Musk, care le-a spus reporterilor pe 20 iunie că este dornic să lanseze Starlink în India, se confruntă cu o concurență puternică sub forma miliardarului Mukesh Ambani, care este președintele și directorul general al conglomeratului Reliance Industries.

SpaceX – care deține Starlink – și Reliance au poziții diferite cu privire la modul în care ar trebui distribuit spectrul de bandă largă prin satelit al guvernului indian, a raportat Reuters.

Starlink al lui Elon Musk face lobby asupra guvernului indian pentru a atribui licențe pentru serviciile prin satelit în conformitate cu practica globală, argumentând că este o resursă naturală care trebuie distribuită între companii, potrivit Reuters. Ambani's Reliance Jio adoptă o poziție opusă și solicită o licitație publică pentru a asigura condiții de concurență echitabile atât pentru jucătorii străini, cât și pentru cei autohtoni în spațiul tradițional de telecomunicații.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite