Noua ordine internațională: ar putea o monedă BRICS să detroneze dolarul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O monedă lansată de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud (BRICS) poate fi o provocare pentru ordinea economică mondială deja stabilită, spun experții.

Harta globului în care Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud sunt colorate cu verde
Țările BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Foto Wikipedia

În august 2023, Africa de Sud va găzdui liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud – un grup de națiuni cunoscut sub acronimul BRICS, scrie theconversation.com, precizând că printre punctele de pe ordinea de zi se numără crearea unei noi monede comune BRICS.

Summitul BRICS are loc în timp ce țările din întreaga lume se confruntă cu un peisaj geopolitic în schimbare, care contestă dominația tradițională a Occidentului. Și în timp ce țările BRICS au încercat să-și reducă dependența față de dolar de peste un deceniu, sancțiunile occidentale asupra Rusiei după invadarea Ucrainei au accelerat procesul.

Între timp, creșterea ratelor dobânzilor și recenta criză a plafonului datoriilor din SUA au stârnit îngrijorări în rândul altor țări cu privire la datoria lor în dolari și la dispariția dolarului în cazul în care economia principală a lumii ar ajunge vreodată în situația de neplată.

Acestea fiind spuse, o nouă monedă BRICS se confruntă cu obstacole majore înainte de a deveni realitate. Dar ceea ce arată discuțiile despre valută este că țările BRICS caută să descopere și să dezvolte noi idei despre cum să zdruncine afacerile internaționale și să coordoneze eficient politicile în jurul acestor idei.

Momentul de dedolarizare?

Cu 88% din tranzacțiile internaționale efectuate în dolari americani, iar dolarul reprezentând 58% din rezervele valutare globale, dominația globală a dolarului este incontestabilă. Cu toate acestea, dedolarizarea – sau reducerea dependenței unei economii de dolarul american pentru comerțul și finanțele internaționale – s-a accelerat după invazia rusă a Ucrainei.

Țările BRICS au urmărit o gamă largă de inițiative pentru a-și reduce dependența de dolar. În ultimul an, Rusia, China și Brazilia s-au orientat către o utilizare mai mare a monedelor non-dolar în tranzacțiile lor transfrontaliere. Irakul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite explorează în mod activ alternative la dolari. Și băncile centrale au căutat să-și transfere mai multe rezerve valutare din dolar în aur.

Toate națiunile BRICS au criticat dominația dolarului din diferite motive. Oficialii ruși au susținut dedolarizarea pentru a atenua durerea din cauza sancțiunilor. Din cauza sancțiunilor, băncile rusești nu au putut folosi SWIFT, sistemul global de mesagerie care permite tranzacțiile bancare. Și Occidentul a înghețat anul trecut rezervele de 330 de miliarde de dolari ale Rusiei.

Între timp, alegerile din 2022 din Brazilia l-au repus pe Luiz Inácio Lula da Silva în funcția de președinte. Lula este un susținător de lungă durată a BRICS, care a încercat anterior să reducă dependența și vulnerabilitatea Braziliei față de dolar. El a reactivat angajamentul grupului față de dedolarizare și a vorbit despre crearea unei noi monede asemănătoare euro.

De asemenea, guvernul chinez și-a exprimat în mod clar preocupările cu privire la dominația dolarului, etichetându-l „principala sursă de instabilitate și incertitudine în economia mondială”. Beijingul a învinuit în mod direct creșterea ratei dobânzii a Fed pentru cauzarea de turbulențe pe piața financiară internațională și deprecierea substanțială a altor valute. Împreună cu alte țări BRICS, China a criticat și utilizarea sancțiunilor ca armă geopolitică.

Atracția dedolarizării și a unei posibile monede BRICS ar fi atenuarea unor astfel de probleme. Experții din SUA sunt profund împărțiți în privința perspectivelor sale. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, consideră că dolarul va rămâne dominant, deoarece majoritatea țărilor nu au nicio alternativă. Cu toate acestea, un fost economist la Casa Albă vede o modalitate prin care o monedă BRICS ar putea pune capăt dominației dolarului.

Ambiții valutare

Deși discuțiile despre o monedă BRICS au luat amploare, există informații limitate despre diferitele modele luate în considerare.

Cea mai ambițioasă cale ar fi ceva asemănător cu euro, moneda unică adoptată de 11 state membre ale Uniunii Europene în 1999. Dar negocierea unei monede unice ar fi dificilă având în vedere asimetriile puterii economice și dinamica politică complexă din cadrul BRICS. Și pentru ca o nouă monedă să funcționeze, BRICS ar trebui să fie de acord cu un mecanism de curs de schimb, să aibă sisteme de plată eficiente și o piață financiară bine reglementată, stabilă și lichidă. Pentru a obține un statut de monedă globală, BRICS ar avea nevoie de un istoric solid de gestionare comună a monedei pentru a-i convinge pe alții că noua monedă este fiabilă.

O versiune BRICS a euro este puțin probabilă pentru moment; niciuna dintre țările implicate nu arată vreo dorință de a întrerupe moneda locală. Mai degrabă, obiectivul pare să fie crearea unui sistem de plată integrat eficient pentru tranzacțiile transfrontaliere ca prim pas și apoi introducerea unei noi monede.

Blocurile de bază pentru aceasta există deja. În 2010, a fost lansat Mecanismul de cooperare interbancară BRICS pentru a facilita plățile transfrontaliere între băncile BRICS în monedele locale. Națiunile BRICS au dezvoltat „BRICS pay” – un sistem de plată pentru tranzacțiile dintre BRICS fără a fi nevoie să convertească moneda locală în dolari. Și s-a vorbit despre o criptomonedă BRICS și despre alinierea strategică a dezvoltării monedelor digitale ale Băncii Centrale pentru a promova interoperabilitatea monedei și integrarea economică. Deoarece multe țări și-au exprimat interesul să se alăture BRICS, este probabil ca grupul să-și extindă agenda de dedolarizare.

De la viziunea BRICS la realitate

Cu siguranță, unele dintre cele mai ambițioase inițiative din trecut ale grupului de a înființa proiecte majore BRICS în paralel cu infrastructurile non-occidentale au eșuat. Ideile mari precum dezvoltarea unei agenții de rating de credit BRICS și crearea unui cablu submarin BRICS nu s-au materializat niciodată.

Și eforturile de dedolarizare s-au luptat atât la nivel multilateral, cât și la nivel bilateral. În 2014, când țările BRICS au lansat Noua Bancă de Dezvoltare, acordul său fondator a subliniat că operațiunile sale pot oferi finanțare în moneda locală a țării în care are loc operațiunea. Cu toate acestea, în 2023, banca rămâne puternic dependentă de dolar pentru supraviețuirea sa. Finanțarea în monedă locală reprezintă aproximativ 22% din portofoliul băncii, deși noul său președinte speră să o crească la 30% până în 2026.

Provocări similare există în urmăririle bilaterale de dedolarizare. Rusia și India au căutat să dezvolte un mecanism de tranzacționare în monede locale, care să permită importatorilor indieni să plătească petrolul și cărbunele ieftin al Rusiei în rupii. Cu toate acestea, discuțiile au fost suspendate după ce Moscova s-a răcit pe ideea acumulării de rupii.

În ciuda barierelor din calea dedolarizării, hotărârea grupului BRICS de a acționa nu trebuie respinsă – grupul a fost cunoscut pentru că a sfidat așteptările în trecut.

În ciuda numeroaselor diferențe dintre cele cinci țări, blocul a reușit să dezvolte politici comune și să supraviețuiască unor crize majore, cum ar fi ciocnirile la granița dintre China și India din 2020-21 și războiul din Ucraina. BRICS și-a aprofundat cooperarea, a investit în noi instituții financiare și a extins continuu gama de probleme de politică pe care le abordează.

Acum are o rețea uriașă de mecanisme interconectate care conectează oficialii guvernamentali, întreprinderile, mediul academic, grupurile de reflecție și alte părți interesate din țări. Chiar dacă nu există nicio mișcare pe frontul comun al monedei, există mai multe probleme pe care miniștrii de finanțe din BRICS, precum și bancherii centrali se coordonează în mod regulat – iar potențialul de dezvoltare a unor noi colaborări financiare este deosebit de puternic.

Fără îndoială, vorbirea despre o nouă monedă BRICS în sine este un indicator important al dorinței multor națiuni de a se diversifica departe de dolar. Dar cred că concentrarea asupra monedei BRICS riscă să rateze pădurea pentru copaci. O nouă ordine economică globală nu va apărea dintr-o nouă monedă BRICS sau dintr-o dedolarizare care se va întâmpla peste noapte. Dar poate rezulta din angajamentul BRICS de a-și coordona politicile și de a inova – ceea ce reprezintă această inițiativă valutară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite