Indemnizațiile de șomaj se vor plăti mai devreme, în contextul Sărbătorilor Pascale

0
Publicat:

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat, vineri, devansarea plăților cuvenite beneficiarilor de indemnizație de şomaj, în contextul Sărbătorilor Pascale.

Indemnizaţia de şomaj s-a majorat de la 1 martie, Foto: Shutterstock
Indemnizaţia de şomaj s-a majorat de la 1 martie, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, programul de achitare a drepturilor acordate în conformitate cu legislaţia specifică sistemului asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, prin Poșta Română, se va devansa cu o săptămână.

Astfel, peste 45.000 de beneficiari ai acestor plăți vor intra în posesia drepturilor bănești cuvenite înainte de 16 aprilie 2023.

„Totodată, facem precizarea că devansarea este valabilă şi pentru persoanele care îşi primesc indemnizația de șomaj prin virament bancar.”, menționează reprezentanții ANOFM.

Indemnizația de șomaj și toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării cu 13,8 % a acestui indicator. Conform datelor Ministerului Muncii, valoarea ISR a crescut de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei, anul acesta.

Potrivit sursei citate, după aplicarea noii valori a ISR, beneficiile de asistență socială acordate prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială s-au majorat astfel:

- ajutorul social (VMG) pentru persoana singură a crescut de la 149 lei la 170 lei, iar pentru familia cu 5 persoane de la 554 lei la 631 lei, pentru 164.896 de persoane;

- indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități ( de care beneficiază 837.947 de persoane) au crescut pentru adulți de la 368 lei la 419 lei pentru handicap grav și de la 279 lei la 317 lei pentru handicap accentuat.

- cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se majorează de la 1.314 lei la 1.495 lei, pentru 170.785 de persoane;

Și indemnizațiile, primele de inserție, subvențiile și stimulentele financiare acordate prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă se majorează după cum urmează:

- indemnizația de șomaj a crescut cu 73 lei/lună pentru un număr de 42.345 de șomeri indemnizați aflați în evidența ANOFM la finalul lunii ianuarie 2023;

- indemnizaţie de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ și şcolilor speciale pentru persoane cu handicap crește cu 37 lei/lună, pentru cele 3.915 de persoane aflate în evidența ANOFM;

- prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni crește cu 218 lei, pentru aproximativ 900 de persoane.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite