Articol publicitar

Încălzirea centrală pe lemne: cum este posibilă și care sunt avantajele ei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea cu o centrală pe lemne este o soluție excelentă nu numai pentru proprietățile care nu sunt conectate la rețeaua de gaze, ci și pentru cei care preferă căldura flăcărilor unui foc de lemne. Nu există nicio îndoială că prezența buștenilor arzând și a flăcărilor calde aduce un sentiment de bunăstare în orice mediu.

Foto Unsplash
Foto Unsplash

Există două opțiuni pentru încălzirea cu lemne: șemineu pe lemne și sobă sau centrală pe lemne. Primele sunt deschise, iar cele din urmă sunt compartimente închise cu o ușă care duce în interior. Ambele pot fi foarte decorative și sunt disponibile într-o varietate de stiluri și dimensiuni. Există mai mici sau mai mari, mai înguste sau mai late. Dar, pe scurt, acestea îndeplinesc funcția principală de a încălzi camerele și, în al doilea rând, de a adăuga o notă de distincție.

Încălzire centrală pe lemne

Un sistem de încălzire centrală este sinonim cu o căldură uniformă și plăcută. Atunci când ne gândim la combustibilul utilizat în sistemele de încălzire centrală, ne gândim de obicei la gaz sau electricitate. Realitatea este însă că putem avea și încălzire cu centrală cu lemne.

Recuperarea aerului cald în noile sisteme de încălzire pe lemne oferă posibilitatea de a încălzi întreaga casă de la un șemineu deschis sau de la o sobă. Acest procedeu constă în captarea căldurii produse de aceste aparate și apoi distribuirea ei printr-un circuit de conducte către alte încăperi din casă. Căldura este distribuită în mod uniform, optimizând astfel performanța sursei de căldură și reducând costurile de încălzire.

Încălzire centrală pe lemne cu boiler

O sobă pe lemne poate face parte, de asemenea, dintr-un sistem de încălzire centrală cu un cazan care va încălzi casa prin intermediul unui circuit de apă caldă și va furniza apă caldă menajeră casei. Deși există diferite moduri de a realiza acest lucru, principiul de bază este, de obicei, același: o parte din energia termică produsă prin arderea lemnului într-un arzător este transferată în apă într-un cazan. Cazanul este conectat la o rețea de radiatoare care sunt distribuite în diferite părți ale casei. Căldura curge prin țevi și radiatoare și este distribuită în diferite încăperi.

Pentru a oferi eficiență maximă, economie și confort, arzătorul sau soba și cazanul trebuie adaptate la particularitățile și nevoile de încălzire ale casei. Decizia va depinde de decizia de a adăuga un cazan la o sobă sau un semineu pe lemne existent sau de a instala un sistem de încălzire cu centrală pe lemne complet nou. Un cazan de încălzire atașabil poate fi adăugat la o sobă independentă, în timp ce un cazan de încălzire integrat, care este de obicei mai eficient, este instalat de către producător.

Materialul cazanului este, de asemenea, important. De exemplu, deși cazanele din oțel inoxidabil sau cu căptușeală din sticlă tind să coste mai mult decât cele din oțel, durabilitatea acestora poate fi considerată o investiție pe termen lung.

La fel ca toate sistemele de încălzire, centralele, sobele și șemineele necesită o întreținere anuală. Pentru a se asigura că acestea funcționează întotdeauna perfect, este necesar să se curețe coșul de fum, fără a uita să se verifice starea instalației. Acești pași vor permite lemnului să ardă mai bine și vor reduce riscul de incendiu. Îngrijirea de bază a unei sobe sau centrale nu necesită un efort prea mare. În concluzie, trebuie să păstrați interiorul liber de cenușă și geamul bine curățat pentru a permite o bună vizibilitate a focului.

Care sunt cele 5 avantaje ale unei centrale pe lemne sau ale unui șemineu pe lemne?

1.       Arderea lemnului este un proces neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, astfel încât nu contribuie cu emisii suplimentare de carbon în atmosferă.

2.       Acestea reprezintă un sistem de încălzire eficient și eficace.

3.       În funcție de regiunea în care vă aflați, lemnul este o sursă de combustibil mult mai ieftină pe kilowatt oră decât electricitatea, petrolul sau chiar gazele naturale.

4.       Aragazurile pe lemne încălzesc spațiul înconjurător și oferă un punct focal confortabil pentru o cameră.

5.       Acestea pot fi utilizate pentru a furniza apă caldă pentru uz casnic și/sau încălzire centrală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite