Berlusconi ţine Italia în şah şi atacă Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei FOTO Reuters
Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei FOTO Reuters

Silvio Berlusconi a generat confuzie, miercuri, afirmând că este dispus să se retragă în cazul în care Mario Monti va candida la funcţia de premier în februarie, la doar câteva zile după ce şi-a anunţat revenirea în politică şi a criticat bilanţul succesorului său, relatează AFP. Berlusconi a lansat şi un atac dur la adresa Germniei.

„Dacă Monti este candidat“ ca lider al taberei de centru-dreapta, „aş face un pas înapoi“, a declarat Berlusconi, la câteva zile după ce l-a privat de susţinerea sa în Parlament pe actualul şef al Guvernului, determinându-l pe acesta să-şi anunţe demisia.

„Pasul meu înainte sau înapoi depinde de cum evoluează lucrurile“, a declarat Berlusconi, în vârstă de 76 de ani. Il Cavaliere a afirmat că are o „relaţie excelentă cu profesorul Monti“ şi a apreciat că „ar fi un lucru bun pentru ţară dacă el ar fi viitorul preşedinte al Consiliului la conducerea unui grup mare de moderaţi“.

Monti, curtat de centru, mediile de afaceri şi Vatican, nu a anunţat pentru moment dacă intenţionează să se lanseze în politică. Marţi, Berlusconi l-a acuzat pe premierul în funcţie că a „înrăutăţit“ situaţia Italiei într-un an. El a subliniat că din punct de vedere obiectiv, „toţi indicatorii sunt mai proşti“, citând şomajul în creştere, PIB-ul în regres.

Fostul premier italian, Silvio Belusconi, a acuzat miercuri Germania de „hegemonie“, considerând că această ţară şi-a impus punctul de vedere în problema monedei euro.

„Sunt împotriva unei Uniuni Europene cu state hegemonice şi ne-solidare“, dar „susţin o Europă care să fie puternică pe plan politic“, a afirmat Berlusconi . În opinia fostului premier italian, „Germania hegemonică a dat Băncii Centrale Europene numai puterea de a combate inflaţia“ şi nu aceea de a activa tipărirea de bani.

„Germania a câştigat în detrimentul tuturor celorlalte state. Italia a sărăcit, companiile sale sunt slăbite şi pot fi cumpărate de societăţile concurente. Germania a profitat de euro“, a continuat el.

Acuzat de partenerii europeni ai Italiei că a subminat credibilitatea ţării sale, Berlusconi consideră că aceste opinii sunt rezultatul unor „neînţelegeri şi răutăţii anumitor lideri“din UE.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite