Harta impozitelor pe profit: România are printre cele mai reduse cote de taxare a rentabilităţii firmelor din UE - INFOGRAFIE

0
0

Companiile din România se bucură de unul dintre cele mai reduse impozite pe profit, atât la nivel european, cât şi mondial, arată un studiu asupra economiilor globale majore realizat de UHY - reţeaua internaţională de contabilitate şi consultanţă fiscală.

Cota de impozitare la nivelul României se află mult sub media înregistrată la nivel global, al  statelor G7 şi la nivel european, iar SUA şi Japonia se află în topul clasamentului cu cele mai ridicate impozite pe profit, notează autorii studiului.

Media G7 este dublă

Companiile din România au printre cele mai reduse impozite pe profit din rândul tuturor economiilor globale, reprezentând mai puţin de o cincime din profiturile înregistrate, conform UHY.

Astfel, cota de bază a impozitului pe profit în România a fost de 16% calculat la un profit impozabil de un milion de dolari pentru exerciţiul fiscal încheiat în 2015.

Acest nivel este cu mult mai scăzut raportat la cota medie globală a impozitului pe profit, de 27%, şi la media europeană de 25,3%. Media la nivelul statelor G7 este chiar mai mare, ajungând la 32,3%.

Cum putem profita

UHY explică faptul că acest impozit redus pe profit poate ajuta ţările să-şi creeze un avantaj competitiv şi să genereze creştere, deblocând sume mai mari obţinute ca profit pentru a fi reinvestite şi descurajând astfel companiile care operează pe plan intern să-şi transfere investiţiile peste graniţe, precum şi atrăgând companii străine să-şi dezvolte operaţiuni aici.

De asemenea, UHY subliniază că regimul de impozitare pe profit din Romania este favorabil comparativ cu alte economii din Europa. Acesta este cu 12,8 puncte procentuale mai mic decât în Germania (care încasează 28,8%) şi cu 21,8 puncte procentuale mai mic decât în Franţa (care percepe un impozit de 37,8%).

Ce ţări au cele mai mici impozite pe profit

Experţii pe probleme fiscale din cadrul UHY au studiat datele privind impozitele pe profit aplicate la o sumă de un milion de dolari din 31 de ţări care fac parte din reţeaua lor internaţională, inclusiv din toate statele membre G7, precum şi din economii emergente cheie.

Emiratele Arabe Unite înregistrează cel mai mic nivel al impozitului pe profit din toate ţările participante la studiu – întrucât acest stat nu percepe un astfel de impozit – urmate de Irlanda (12,5%) şi câteva ţări est-europene inclusiv România, Cehia şi Croaţia.

Andreea Tudose din cadrul UHY Audit CD, membru al UHY, menţionează că România deţine o poziţie favorabilă care îi permite să valorifice avantajul competitiv pe care îl are în faţa vecinilor noştri vest-europeni precum Franţa, Italia şi Germania, care percep impozite mult mai mari şi unde costurile sunt de asemenea mult mai ridicate comparativ cu cele de aici.

„Având în vedere îmbunătăţirea infrastructurii şi dezvoltarea nivelului de aptitudini, România a devenit o locaţie de afaceri din ce în ce mai dinamică şi mai profitabilă, iar cota redusă a impozitului pe profit înclină balanţa chiar mai mult în favoarea noastră“.

Ce ţări au cele mai mici impozite pe profit

Statele Unite se află pe prima poziţie în clasamentul economiilor cu cel mai ridicat nivel al impozitului pe profit, conform acestui studiu, colectând un impozit de bază de 41,4%.

Cu toate acestea, UHY subliniază faptul că acest lucru este atenuat de o varietate de scheme şi deduceri care au ca efect taxe chiar mai scăzute la nivelul mai multor companii.

SUA sunt urmate de Japonia, deşi aceasta a redus impozitul pe profit cu 2,5% într-un an ca urmare a politicii „Abenomics” iniţiată de Primul Ministru Shinzo Abe cu scopul de a stimula creşterea la nivelul economiei din Japonia după mai mult de două decenii de stagnare.

Andreea Tudose mai adaugă că la nivel global există o concurenţă acerbă între ţări de a oferi o cotă mai mică a impozitului pe profit.

„Nu este uşor pentru o ţară cu un buget restrâns să performeze într-o asemenea concurenţă, însă există avantaje uriaşe pentru cei care se plasează în fruntea grupului. O ţară care permite companiilor să reţină mai mult din profiturile obţinute le încurajează pe acestea să-şi reinvestească capitalul în propria afacere, fapt care stimulează inovaţia“.

Beneficii pentru toate companiile care investesc în România

Cu un impozit pe profit cu 11 puncte procentuale mai mic faţă de impozitul pe profit mediu înregistrat la nivel global, România are în prezent unul dintre cele mai competitive regimuri din lume.

Acest lucru aduce beneficii companiilor de toate dimensiunile care operează în România.

„România încearcă să-şi sporească baza internă de companii, încercând în acelaşi timp să atragă mai multe investiţii străine de la companii mai mari“, spune reprezentantul UHY Audit CD.

UHY menţionează că din cele 31 de ţări care au făcut obiectul studiului, majoritatea (74%) şi-au menţinut nivelul impozitului pe profit în ultimii doi ani. Şase (19%) dintre ele au redus acest nivel anul trecut, în vreme ce doar două ţări (Israel şi India) au optat pentru o majorare.

UHY Audit CD SRL este o firmă de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate. UHY Audit CD este membră a Camerei Auditorilor Financiari din România, Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, precum şi a Camerei Consultanţilor Fiscali.

Începând cu anul 2007 este membră a organizaţiei UHY, o reţea internaţională de firme independente de contabilitate şi consultanţă cu birouri în principalele centre de afaceri din întreaga lume.

harta impozitelor pe profit
Economie


Ultimele știri
Cele mai citite