Guvernul se angajează în faţa FMI să nu divizeze sau să fuzioneze Hidroelectrica ori Complexul Energetic Oltenia înainte de listare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.

„Adevărul“ a scris anterior despre intenţia autorităţilor de fuziune, într-o structură de tip holding, a societăţii UCM Reşiţa – aflată în insolvenţă, cu Hidroserv şi cu Hidroelectrica. Argumentaţia era că UCM Reşiţa este singurul producător de turbine hidraulice din ţară, iar cele două companii sunt interdependente. 

Anul trecut, autorităţile au mai luat în considerare atât fuziunea Hidroelectricii cu Complexul Energetic Oltenia, cât şi divizarea producătorului hidro şi alipirea anumitor componente cu restul societăţilor de stat.

În cazul Electrica, statul doreşte lichidare a trei societăţi regionale de întretinere desprinse din fosta Electrica Serv, generatoare de pierderi. De asemenea, se vor scoate, înainte de listare, participaţiilor minoritare deţinute de Electrica companiile de distribuţie deja privatizate cu Enel sau E.ON. Mai mult, Guvernul va aborda problema neplăţii de către CFR Infrastructură a achiziţiilor sale de electricitate de la Electrica înainte de listare, potrivit sursei citate.

De asemenea, Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi la Londra.

Mai puteţi citi:

Complexul Energetic Oltenia, Electrica şi Romgaz ar putea participa la realizarea proiectului de 1,2 miliarde de euro de la Tarniţa

Varianta nouă pentru realizarea hidrocentralei de la Tarniţa: Departamentul pentru Energie ia în considerare participarea Complexului Energetic Oltenia, Electrică şi Romgaz la compania de proiect care să realizeze hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe lângă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au anunţat dinainte interesul, a afirmat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Sobolewski (BVB), la Forumul Energii Curate: Bursa va fi arbitrul unei posibile fuziuni între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia

Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

STENOGRAME Dosarul „Mită la Hidroelectrica“. Cum s-a negociat şpaga de 1,4 milioane de euro. Remus Vulpescu a făcut denunţul

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este denunţătorul în cazul dosarului de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power. Cel denunţat, consilierul ministrului Niţă, Ioan Mihăilă, şi Eugen Brădean, directorul de trading la Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Eugen Brădean, revocat din funcţie.

EXCLUSIV Care sunt variantele de spargere a Hidroelectrica. Niţă: Acum nu sunt planuri de reorganizare a sectorului energetic, dar vor fi luate în calcul la "momentul oportun"

Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, spune că acum nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sectorului, dar "la momentul oportun" vor fi luate în calcul mai multe variante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite