EXCLUSIV Care sunt variantele de spargere a Hidroelectrica. Niţă: Acum nu sunt planuri de reorganizare a sectorului energetic, dar vor fi luate în calcul la "momentul oportun"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentralele de la Porţile de Fier ar putea fi unificate cu reactoarele de la Cernavodă
Hidrocentralele de la Porţile de Fier ar putea fi unificate cu reactoarele de la Cernavodă

Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, spune că acum nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sectorului, dar "la momentul oportun" vor fi luate în calcul mai multe variante.

Astfel, cea mai importantă parte a producătorului de stat, respectiv Porţile de Fier şi sucursala Râmnicu Vâlcea ar putea fi transferate către Nuclearelectrica. „Porţile de Fier reprezintă 40% din producţia Hidroelectrica, iar Râmnicu Vâlcea este importantă deoarece funcţionează în tandem cu Porţile de Fier. Astfel, Nuclearelectrica ar putea avea şi bază şi vârf”, au afirmat sursele.

La Complexul Energetic Oltenia ar putea fi trecute sucursalele Târgu Jiu, Slatina şi Curtea de Argeş, în timp ce la Complexul Hunedoara se intenţionează aducerea unităţilor din Transilvania.

O altă variantă luată în calcul este fuziunea dintre Hidroelectrica luată ca atare cu Complexul Energetic Oltenia şi privatizarea CE Hunedoara.

Ministrul Constantin Niţă, care ocupă portofoliul Energiei, a anunţat la începutul anului că se analizează reorganizarea sectorului energetic, astfel încât să se creeze mai multe companii, bazate pe un mix de producţie. El a dat ca exemplu Marea Britanie, unde există şase companii care se concurează între ele, predominant fiind cărbunele.

Niţă a precizat că acum nu există planuri pentru reorganizarea sectorului energetic, dar că "la momentul oportun" vor fi luate în calcul o serie de variante.

UPDATE: ,,În acest moment, nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sistemului energetic naţional. La momentul oportun, în urma unei analize, vom lua în calcul cele mai potrivite variante pentru sistemul energetic”, a declarat Constantin Niţă, Ministrul delegat pentru Energie. 

Pe de altă parte, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei, declara săptămâna trecută că Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia vor fi listate la bursă în 2014.

Borza se opune planurilor

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost administrator al producătorului de stat în perioada insolvenţei, a confirmat existenţa acestor scenarii, dar se opune divizării companiei. „E contraproductiv. Nu aşa se restructurează Oltenia şi Hunedoara. Cumulat, cele două au 30.000 de angajaţi, însă costurile de producţie sunt la 200-220 de lei pe MWh. La ce costuri au acum cele două, orice noi entităţi vor vinde la 180 lei pe MWh, aşa că tot nu vor putea intra în piaţă. Noi nu vindem acum cu 160 lei”, a declarat Borza pentru "Adevărul". „Toată truda de 371 de zile de insolvenţă şi toate sacrificiile celor 900 de salariaţi ce au plecat de la Hidroelectrica ar fi degeaba”, a spus completat el. 

Borza a mai spus că votul creditorilor la aprobarea planului de reorganizare a fost condiţionat de integralitatea Hidroelectrica. El a mai completat că nu se vor concretiza niciodată aceste planuri şi a menţionat că poate accepta „cel mult” crearea unui holding energetic naţional de electricitate.

Hidroelectrica are la şapte luni un profit de 600 de milioane de lei şi se îndreaptă spre realizarea unui profit "astronomic", de 800 de milioane de lei sau chiar un miliard de lei în acest an, a mai afirmat şeful Consiliului de Supraveghere.

Fondul Proprietatea a blocat formarea Electra şi Hidroenergetica

Anterior, Fondul Proprietatea, care este acţionar cu 20% la Hidroelectrica, a blocat în instanţe planurile fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu. Acesta gândise formarea a doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica.

Electra urma să fie compusă din Nuclearelectrica, complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, alături de care să fie aduse atât Societatea Naţională a Lignitlui Oltenia (SNLO), cât şi sucursalele hidro Vâlcea, Târgu Jiu şi Slatina.

Restul Hidroelectrica urma să fuzioneze cu Elcen, termocentralele Mintia şi Paroşeni şi minele de huilă din Valea Jiului.

UPDATE: FP sprijină "cu tărie" continuarea listărilor

Greg Konieczny, managerul de fond al FP, spune că Fondul sprijină "cu tărie" listările Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi a Complexului Oltenia şi apreciază că reiterarea unor idei vechi despre divizări şi fuziuni înainte ca listările să aibă loc ar putea duce la eşecul procedurilor, ceea ce ar face imposibile viitoarele investiţii în energie.

"Fondul Proprietatea salută şi sprijină cu tărie recenta decizie a premierului şi a Guvernului referitoare la listarea Hidroelectrica, după ce prima astfel de decizie a fost contestată anul trecut de sindicatele Hidroelectrica. Considerăm că această decizie este un pas foarte important în procesul post-insolvenţă de restructurare a Hidroelectrica, şi ar trebui să permită companiei să devină nu doar un campion local ci şi unul regional foarte puternic. În plus, listarea Hidroelectrica va aduce mai multă transparenţă pe piaţă de energie din România şi ar trebui să conducă la îmbunătăţirea competitivităţii economiei româneşti.

Acelaşi lucru se aplică listării planificate pentru CE Oltenia, care a fost aprobată de guvern, şi listării Nuclearelectrica, programată pentru luna septembrie a acestui an.

Reiterarea unor vechi idei despre divizări şi fuziuni în sectorul de producţie de electricitate înainte că listările celor trei companii să se încheie cu succes va fi un factor negativ pentru încrederea investitorilor şi poate duce la obţinerea unor preţuri mult mai mici pentru noile acţiuni sau chiar la eşecul listarilor. Un asemenea rezultat ar face imposibile viitoarele investiţii în sector”, spune Konieczny.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite