Guvernul încă speră să listeze 15% din acţiunile Hidroelectrica până la finele lunii iunie, deşi compania de stat a reintrat în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica în insolvenţă, până la soluţionarea pretenţiilor legale formulate de distribuitorii de energie împotriva companiei FOTO Adevărul
În luna februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica în insolvenţă, până la soluţionarea pretenţiilor legale formulate de distribuitorii de energie împotriva companiei FOTO Adevărul

Guvernul speră că Hidroelectrica va ieşi rapid din insolvenţă şi va putea astfel să vândă pe Bursa de Valori Bucureşti 15% din acţiunile companiei de stat, informând în acest sens Fondul Monetar Internaţional (FMI) că menţine luna iunie ca termen maxim pentru finalizarea procedurii, se arată în scrisoarea de intenţie semnată în martie şi transmisă la Washington.

În luna februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica în insolvenţă, până la soluţionarea pretenţiilor legale formulate de distribuitorii de energie împotriva companiei. 

„Ne menţinem angajamentul de a lansa o OPI (ofertă publică iniţială-n.r.) la Hidroelectrica, în conformitate, cu criteriul de referinţă structural, de îndată ce compania iese din insolvenţă“, se arată în scrisoare.

În acelaşi timp, în anexa scrisorii transmisă FMI, termenul maxim pentru lansarea unei oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile deţinute de stat la Hidroelectrica este menţinut ca sfârşit al lunii iunie.

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă după ce, pe 25 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, dar şi de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2 şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti.

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat, potrivit Mediafax, în urmă cu două săptămâni, că va folosi cotenstaţia în anulare în instanţă pentru a obţine ieşirea companiei din insolvenţă, însă doar după ce Curtea de Apel va prezenta motivarea hotărârii.

Şi Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că Ministerul Economiei va scoate "cât mai repede" Hidroelectrica din insolvenţă, fiind posibilă o cale extraordinară de atac, şi va restructura compania, prin renunţarea la investiţiile care nu contribuie la producţia de electricitate.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a afirmat însă că este imposibilă listarea Hidrolectrica în acest an, din cauza reintrării producătorului de energie în insolvenţă, şi că Fondul va reevalua valoarea participaţiei deţinute la companie.

Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, statul controlând restul de 80,05% din capitalul Hidroelectrica.

Conform înţelegerii cu FMI, Hidroelectrica ar trebui listată la bursă în luna iunie, cu 15% din acţiuni.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.


Mai puteţi citi:

Unde s-a greşit în cazul reintrării Hidroelectrica în insolvenţă. Sindicaliştii Hidroelectrica îl acuză pe administratorul judiciar Remus Borza de întoarcerea companiei de stat în insolvenţă şi îi cer returnarea comisionului de 2,2 milioane de euro pe care l-a încasat pentru că a scos producătorul de energie din reorganizare judiciară în numai un an, deşi nu s-au întrunit condiţiile necesare.

Borza: Hidroelectrica a intrat din nou în insolvenţă. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care a ieşit din insolvenţă în iunie 2013, a intrat din nou în procedură de reorganizare judiciară, după ce a pierdut un proces la Curtea de Apel.

Hidroelectrica va avea un nou administrator special: Gabriel DumitraşcuŞeful Oficiului de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ioan Mihăilă, condamnat la patru ani de închisoare cu executareIoan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, a fost condamnat, joi, la patru ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Remus Vulpescu: Contractele de energie ale „băieţilor deştepţi“ cu Hidroelectrica ar putea fi reinstaurateContestaţiile „băieţilor deştepţi“ la decizia de reziliere a contractelor cu Hidroelectrica au fost trimise din nou spre judecare, în urma deciziei de marţi a Curţii de Apel Bucureşti, astfel că aceste contracte ar putea intra din nou în vigoare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al companiei în perioada insolvenţei, citat de Agerpres.ro.

Constantin Niţă: Barajele vor fi scutite de la aplicarea „taxei pe stâlp“. Motivul: sunt proprietate publicăTaxa pe construcţiile speciale nu va fi aplicată barajelor, deoarece acestea sunt proprietate publică a statului, a declarat, azi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Remus Borza: „Băieţii deştepţi“ forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei HidroelectricaCurtea de Apel Bucureşti va analiza joi recursurile formulate de 11 traderi, 2 sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă, scrie Mediafax.

Guvernul se angajează în faţa FMI să nu divizeze sau să fuzioneze Hidroelectrica ori Complexul Energetic Oltenia înainte de listareExecutivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuriSituaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţăHidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite