Guvernul german mizează pe o creştere economică în acest an

0
Publicat:

Guvernul german şi-a îmbunătăţit, miercuri, prognoza de creştere pentru acest an, de la 0,2% până la 0,3%, şi în paralel şi-a revizuit în jos prognoza de inflaţie, cu 0,4 puncte procentuale, informează Reuters.

colaj foto economie germania
Foto: Shutterstock

Produsul Intern Brut al Germaniei a scăzut anul trecut cu 0,3%, în principal din cauza efectelor războiului din Ucraina şi a exploziei preţurilor la energie.

Noile estimări revizuite fac parte din prognozele de primăvară ale Guvernului german, pe care ministrul Economiei, Robert Habeck, le-a prezentat miercuri.

"Pe măsură ce anul înaintează, vedem acum semne ale unei uşoare relansări economice şi faptul că economia iese lent dintr-o fază slabă", a declarat Robert Habeck, la prezentarea prognozelor.

Consumul privat este aşteptat să aibă o contribuţie semnificativă la tendinţa de creştere, graţie unei preconizate îmbunătăţiri a salariilor reale şi a situaţiei solide de pe piaţa muncii.

Pentru 2025, noile prognoze ale Guvernului german mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 1%.

De asemenea, Berlinul se aşteaptă la o scădere mai rapidă a inflaţiei în acest an, până la 2,4%. Comparativ, în prognozele anterioare, Executivul de la Berlin miza pe o încetinire a inflaţiei până la 2,8% în acest an. Anul trecut, Germania a înregistrat o inflaţie de 5,9%, cu efecte asupra consumului privat.

"Preţurile au scăzut mai rapid decât mulţi preconizau", a spus Habeck.

Anul viitor, Guvernul german se aşteaptă la continuarea tendinţei de scădere a inflaţiei, până la 1,8%, sub ţinta de inflaţie de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Economia germană, cea mai mare economie europeană, a avut anul trecut una dintre cele mai slabe performanţe în rândul principalelor economii ale zonei euro, ca urmare a efectelor combinate ale costurilor mari la energie, comenzilor slabe la nivel global şi dobânzilor ridicate. Chiar dacă inflaţia şi preţurile la energie sunt aşteptate să se reducă în acest an, ritmul de creştere a economiei germane este preconizat să rămână la un nivel slab.

Zilele trecute, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei cu 0,3%, atât pentru 2024, cât şi pentru 2025, prognozând că prima economie europeană va înregistra un avans de 0,2% în acest an şi unul de 1,3% anul următor. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite