Bundesbank spune că economia germană înregistrează performanţe uşor mai bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibil ca economia germană să fi înregistrat o expansiune în primul trimestru al acestui an, graţie unui sprijin suprinzător venit din partea industriei şi construcţiilor, dar nu există încă semnale ale unei reveniri notabile, a apreciat Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) în cel mai recent raport lunar publicat joi, informează Reuters.

colaj foto economie Germania
Foto: Shutterstock

Mult timp Bundesbank a prognozat o nouă contracţie a economiei germane în perioada ianuarie-martie 2024 dar cifrele neaşteptat de bune de la finele lunii martie au dat naştere la speranţe că cea mai mare economie a Europei a depăşit cea mai gravă perioadă, după mai mult de un an de stagnare şi chiar de scădere a PIB-ului.

"În continuare, nu există dovezi ale unei îmbunătăţiri susţinute a economiei germane. Cererea pentru produse industriale, din Germania şi de peste hotare, rămâne una slabă şi continuă să scadă", susţine Bundesbank.

Nivelul ridicat al dobânzilor şi incertitudinea economică continuă să ţină pe loc investiţiile, gospodăriile ezită să cheltuie iar construcţiile de proprietăţi imobiliare rezidenţiale nu şi-au revenit încă.

Lucrările de construcţii au beneficiat în timpul iernii de o vreme neobişnuit de blândă însă Bundesbank a subliniat că este vorba de o situaţie unicat care nu semnalează o modificare substanţială a condiţiilor în acest sector.

"De aceea nu este clar dacă creşterea producţiei economice va continua în al doilea trimestru", subliniază Banca centrală a Germaniei.

Raportul recunoaşte însă că există o îmbunătăţire a încrederii în economie, ceea ce creşte şansele unei reveniri mai rapide dacă această încredere va persista. "Dacă îmbunătăţirea continuă, tendinţa de bază a economiei ar putea să îşi revină mai semnificativ decât se preconiza în urmă cu o lună", se subliniază în raportul Bundesbank.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite