CE vrea să dea în judecată Germania pentru suprataxa percepută vecinilor cărora le-a vândut gaze

0
Publicat:

Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată Germania pentru taxele sale pentru achiziționarea de gaze din depozitele germane, încălcând regulile pieței unice ale Uniunii Europene.

Bancnote și monede lângă un calculator pe fondul steagului Germaniei
CE vrea să dea în judecată Germania pentru suprataxa percepută vecinilor cărora le-a vândut gaze

În câteva zile, Comisia Europeană ar putea iniția un proces împotriva Germaniei pentru că a încălcat regulile UE privind piaţa unică, relatează Reuters, citând două surse anonime.

Taxa germană este o moştenire a crizei energetice europene care a atins apogeul în 2022, după ce Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa şi o explozie subacvatică a închis conducta Nord Stream din Rusia către Germania - ruta care asigura 15% din importurile de gaze ale Europei.

Pentru a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru cumpărarea de gaz non-ruse la preţuri ridicate, pentru a-şi umple rezervoarele de stocare, Germania, cea mai mare dintre toate ţările UE, a introdus ceea ce a numit ”o taxă de neutralitate” pentru vânzările de gaze către vecinii săi.

Taxa suplimentară s-a triplat de când a fost introdusă în octombrie 2022, despre care unele guverne au spus că contravine regulilor pieţei unice a UE care interzic orice tarif pentru comerţul dintre ţările blocului.

Germania este acuzată că își folosește vecinii pentru a umple un gol fiscal creat de nevoia Germaniei de a-și umple depozitul cu gaze mai scumpe, nerusești. Această taxă s-a triplat – cel puțin – de la implementarea sa în octombrie 2022, potrivit Reuters.

Potrivit unor membri ai UE, regulile pieței unice ale blocului nu permit stabilirea de tarife comerciale între membrii săi.

Rămânem în legătură cu autoritățile germane în această chestiune, inclusiv la nivel politic... nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a susținut că tariful a fost în spiritul „securității europene”, permițând Germaniei să-și umple depozitul.

Marți, vicepreședintele austriac al Parlamentului European, Othmar Karas, și ministrul austriac al Energiei Leonore Gewessler au contestat tarifele Germaniei de tranzit la gaze în fața Comisiei Europene, susținând că taxele mai mari au făcut mai dificil pentru unii dintre membrii estici ai blocului să renunțe. gaz rusesc.

Rezultatul final, potrivit autorităților austriece, este că austriecii și alți membri ai blocului – în cea mai mare parte est-europeni – plătesc factura pentru miliardele de metri cubi de gaz pe care Germania a achiziționat atunci când prețurile erau mari. Acel gaz trebuie acum vândut la un preț mai mic, relatează Euractiv.

Procedura oficială a UE începe cu o notificare prin care se solicită informaţii, urmată de o solicitare de a se conforma legislaţiei UE, înainte ca chestiunea să fie trimisă Curţii Europene de Justiţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite