Guvernul amână închiderea a două termocentrale pe cărbune

0
Publicat:

Guvernul vrea să amâne închiderea grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 și Turceni 7 și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia, până la toamnă.

Complexul Energetic Oltenia, Foto: Arhivă Adevărul
Complexul Energetic Oltenia, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit unui proiect, publicat de Ministerul Energiei, acestea ar fi trebuit închise la sfârşitul acestui an, așa cum era stabilit în PNRR.

,,Prin proiectul de act normativ se propune aprobareaă amânării închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., până la data de 31.10.2023. Termenul actual de închidere a acestor capacități este 31 decembrie 2022.”, se arată în nota de fundatentare.

Conform sursei citate, prin menținerea în funcțiune a celor două grupuri energetice se asigură funcționarea sigură și stabilă a Sistemul Electroenergetic Național și, pe cale de consecință, adecvanța acestuia, fără a fi induse costuri suplimentare pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.

De asemenea, Guvernul mai motivează amânarea până pe 31 octombrie 2023 a închiderii grupurilor Rovinari 3 şi Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere însumată de 660 MW, invocând situaţia energetică extrem de dificilă din ţară şi din întreaga Europă, inclusiv din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Datele publicate de ME arată că, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la Componenta C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde, ținta 115 – Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit, prevede că până la 31.12.2022, trebuie dezafectată o capacitate instalată totală de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit de 2.355 MW.

,,Această capacitate reprezintă suma capacității de 1.695 MW (ținta 113), închise la 31.12.2021 și 660 MW, respectiv grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7 aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., care trebuiesc închise la 31.12.2022.”, menţionează sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite