Guvernul a amânat, din nou, plafonarea tarifelor RCA

0
Publicat:

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, aflat pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, a fost amânat pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni, a anunţat Executivul.

MF a propus plafonarea preturilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023, Foto: Arhivă Adevărul
MF a propus plafonarea preturilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023, Foto: Arhivă Adevărul

Aceasta este a doua amânare privind plafonarea preţurilor la RCA. O altă variantă a proiectului a fost retrasă vinerea trecută din şedinţa de Guvern, pentru a se reveni asupra unor prevederi.

Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, explica vineri că au fost emise mai multe observaţii de către părţile interesate. El a menţionat că proiectul a fost retras pentru a fi făcută o analiză a acestor observaţii.

Astfel, Ministerul Finanţelor a publicat, în urmă cu câteva zile, un nou proiect de Hotărâre de Guvern pentru plafonarea preţurilor la RCA, propunând îngheţarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, ţinând seama de situația de pe piaţa poliţelor RCA, ,,o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către A.S.F. în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări".

,,Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către ASF în luna martie 2023.”, arata Ministerul Finanțelor.

În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat că ceea ce se întâmplă piaţa RCA nelinişteşte foarte mulţi cetăţeni.

,,Un al doilea punct important pe agenda de azi este cel legat de reglementările privind stabilizarea pieţei asigurărilor. În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă piaţa RCA nelinişteşte foarte mulţi cetăţeni. Pentru mulţi dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înţeles ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp, când două societăţi de asigurări au intrat în insolvenţă sau au dat faliment. Este momentul în care astăzi preşedintele ASF va veni în guvern pentru a susţine un proiect de HG”, a spus Nicolae Ciucă.

Oficialul a precizat că va lua o decizie, în funcţie de propunerea cu care ASF va veni în Guvern.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite