Greenpeace solicită în continuare oprirea imediată a exploatării zăcământului de gaze Neptun Deep

0
Publicat:

Greenpeace solicită oprirea imediată a exploatării zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, deoarece acesta ameninţă biodiversitatea marină şi alimentează criza climatică, potrivit unui comunicat al organizaţiei de mediu.

foto Neptun Deep
Greenpeace solicită oprirea imediată a exploatării zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră

„Cu ocazia Adunării Generale anuale a OMV de astăzi (marţi, n.r.), activiştii Greenpeace avertizează cu privire la consecinţele fatale ale proiectelor planificate de exploatare a gazelor fosile cu ajutorul unui turn de foraj de şase metri înălţime, amplasat în Karlsplatz, în Viena. Sub sloganul „Nu distrugeţi Marea Neagră”, ecologiştii critică demersul de expansiune a combustibililor fosili al OMV, orientat spre profit şi extrem de dăunător pentru climă şi biodiversitate”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Neptun Deep este cel mai mare proiect planificat în domeniul gazelor fosile din UE.

Proiectul Neptun Deep este în contradicţie cu orice efort de protecţie a climei. OMV va cauza daune climatice masive pentru câţiva ani de profit, dar în cele din urmă noi toţi trebuie să plătim factura. Ştim că Marea Neagră este deja supusă unor presiuni destul de mari, de la război şi mine marine la poluarea cu plastice, iar OMV nu face altceva decât să intensifice presiunea asupra speciilor şi habitatelor din Marea Neagră. OMV trebuie să oprească Neptun Deep imediat!”, a declarat Alin Tănase, coordonator Campanii, Greenpeace România, în comunicat.

Conform documentelor evaluării de impact asupra mediului (EIM) în curs de desfăşurare, acesta va produce peste 200 de milioane de tone de gaze cu efect de seră până în momentul în care se preconizează că îşi va încheia activitatea, în 2047, ceea ce reprezintă o cantitate aproximativ egală cu cea emisă de România în trei ani.

De asemenea, apa contaminată cu substanţe chimice urmează să fie deversată în mare pe parcursul celor 20 de ani de viaţă a proiectului. La toate acestea se adaugă potenţialele scurgeri de gaze şi zgomotul produs de foraje, care reprezintă o ameninţare suplimentară pentru delfinii din Marea Neagră, deja puşi în pericol de mulţi factori, precizează organizaţia de mediu.

„Începerea implementării Neptun Deep, planificată iniţial pentru vară, este deja în întârziere. Ecologiştii consideră că planurile de extindere a OMV în domeniul combustibililor fosili reprezintă o încălcare a liniilor directoare ale OCDE privind practicile comerciale responsabile. Chiar săptămâna trecută, Greenpeace şi Fridays for Future au depus o plângere la OCDE în acest sens”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite