Ghinea anunţă ce se va întâmpla cu pensiile speciale: „Este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri, că pensiile speciale vor fi aduse în linie cu contributivitatea, în limita mandatelor date de CCR.

Potrivit acestuia, este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei. 

„Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”, a mai declarat Ghinea, conform News.ro.

Cristian Ghinea a fost întrebat ce a promis la Bruxelles în legătură cu pensiile speciale şi a afirmat: „Că va fi legislaţie specială (...) şi că vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea”. Când i s-a atras atenţia că acest lucru nu este posibil, având în vedere deciziile CCR şi faptul că la unele categorii sunt pensii de serviciu, Ghinea a explicat:

„Tocmai de-asta am pus că în limitele mandatului pe care-l stabileşte Curtea Constituţională. Nu putem noi ca Guvern să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Dar, dacă tot m-aţi provocat, vă spun că este complet anormal să se decisă de către judecători nivelul pensiei şi propunerea pe care o să o fac partidului din care fac parte – USR PLUS – că în viitoarele numiri la CCR trebuie să ţinem cont de opinia lor pe acest subiect.

Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”.

„Dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor specale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni la CCR care să schimbe această opinie. Este simplu. Deocamdată starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm. Eu spr ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituţional un nivel al pensiei”, a adăugat ministrul.

România are, în prezent, aproximativ 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru aceştia este de aproximativ 9.600 de lei, în timp ce pentru cei aproximativ 4,9 milioane de pensionari din sistemul public pensia medie este de 1.500 de lei, declara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite