Proiectele din domeniul feroviar finanţate prin PNRR: modernizarea a peste 300 km de cale ferată şi achiziţia de trenuri pe hidrogen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: CFR Călători
Foto: CFR Călători

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), depus, luni, la Bruxelles, presupune un buget total de 7,62 miliarde euro pentru domeniul transporturilor. Astfel, penru domeniul feroviar, ţinta este modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar şi achiziţia de trenuri noi şi, ca experiment, achiziţia de trenuri pe hidrogen.

Potrivit documentului publicat de Guvern, rezultatele urmărite prin PNRR sunt următoarele: 311 km de cale ferată modernizată; 311 km de cale ferată cu sistem ERTMS 2; 110 km de cale ferată electrificată şi 206 km de cale ferată cu sistem modern de centralizare.

În mod specific etapele tehnice de trecere de la refaceri la modernizări complete vor include:

a) etapa I – lucrări de tip renewal pe liniile directe, implementate într-o manieră accelerată, care vizează eliminarea tuturor restricţiilor de viteză prin înlocuirea cadrului piatră spartă (track beds) – traverse şi prinderi (rail sleepers and rail fasteners) – şină (steel rail) şi a aparatelor de cale (rail switches);

b) etapa a II-a – lucrări de modernizare complete, pe liniile directe şi abătute, care prevăd reutilizarea în procente ridicate a elementelor schimbate în prima etapă, la care se adaugă şi introducerea sistemului ERTMS.

Conceptul de „modernizare” reprezintă lucrările complete ce includ înlocuire şină, traversă, substrat, electrificare, consolidare/construire poduri/podeţe, ERTMS – totul la standardele TEN-T.

De asemenea, onceptul de „Reînnoire” înseamnă înlocuire şină, traversă, piatră spartă astfel aducându-se linia la viteza constructivă. Aceasta nu include ERTMS, poduri, electrificare.

Tipuri de proiecte propuse a fi finanţate prin PNRR sunt:

Modernizare cale ferată

- modernizare, electrificare, sistem ERTMS Arad - Timişoara - Caransebeş;

- modernizare, electrificare, sistem ERTMS Cluj - Episcopia Bihor;

Pentru proiectul Cluj-Napoca - Episcopia Bihor, căile ferate maghiare (MAV) au demarat implementarea proiectului de modernizare şi electrificare a liniei care continuă proiectul românesc, în parametri similari cu standardul european (25 kV, 50Hz, 100km/h min viteză, sarcină pe osie 22.5t). 

Astfel linia Püspökladány - Biharkeresztes, împreună cu Cluj-Napoca - Episcopia Bihor vor face parte, atât dintr-o legătură feroviară între Budapesta, Cluj-Napoca şi Bucureşti, cât şi dintr-un coridor feroviar de marfă propuse de CE pe harta TEN-T şi agreat de România. Ambele secţiuni vor fi prevăzute cu ERTMS nivel 2.

Electrificare Cale ferată:

- Constanţa - Mangalia – Non TEN-T – propunerea României de a intra pe TEN-T Comprehensive ca prelungire a coridorului TEN-T Core;

- Videle - Giurgiu – TEN-T Comprehensive – missing link de electrificare pentru coridor transfrontalier.

Reînnoire cale ferată

- Bucureşti – Piteşti - TEN-T Comprehensive;

- Reşiţa - Voiteni - legătura la coridor TEN-T Core.

MATERIAL RULANT

„Achiziţia a 12 rame electrice alimentate cu hidrogen - Automotoare EMU şi H-EMU (inclusiv staţii de alimentare cu hidrogen pentru trenurile de tip H-EMU) cu capacitate între 150 şi 500 locuri”, se arată în partea introductivă.

Ulterior, în capitolul dedicat Transporturilorse detaliază că în ce priveşte investiţiile în material rulant creşterea capacităţii vizează:

- Reînnoirea vagoanelor cu capacităţi între 80 - 130 locuri (Intercity şi Regio);

- Automotoare EMU şi H-EMU (inclusiv staţii de alimentare cu hidrogen pentru trenurile de tip H-EMU) cu capacitate între 150 şi 500 locuri; Toate acestea vor fi prevăzute cu sistem ERTMS onboard;

- Modernizarea locomotivelor electrice, inclusiv dotarea cu sistem ERTMS capabile de a dezvolta viteza 160 km/oră şi de a tracta trenuri de călători de până la 16 vagoane.

Rezultate aşteptate: 12 trenuri de tip H-EMU (hidrogen) achiziţionate şi staţii de alimentare cu hidrogen aferente acestora; 20 trenuri de tip EMU achiziţionate; 30 de locomotive electrice modernizate; 100 de vagoane modernizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite