Germania - „bolnavul Europei”. De ce o numesc economiștii „sick man” pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea economiei germane stârnește îngrijorare în toată Europa, economiști renumiți catalogând-o drept „bolnavul Europei”, potrivit unei analize publicate de CNBC.

Steagul Germaniei
Germania este catalogată drept „bolnavul Europei”

Germania este din nou „omul bolnav al Europei”, potrivit lui Hans-Werner Sinn, președinte emerit la Institutul Ifo, iar provocările pe care le ridică, în special în ceea ce privește strategia energetică a țării, ar putea servi la beneficiul dreptei din ce în ce mai populare.

Denumirea „omul bolnav al Europei” a reapărut în ultimele săptămâni, deoarece producția continuă să se bâlbâie în cea mai mare economie a regiunii, iar țara se confruntă cu prețurile ridicate la energie. Eticheta a fost folosită inițial pentru a descrie economia germană în 1998, deoarece a abordat provocările costisitoare ale unei economii post-reunificare.

Nu este un fenomen pe termen scurt”, i-a spus Sinn vineri, Steve Sedgwick de la CNBC, la Forumul Ambrosetti din Italia.

Are legătură cu industria auto, care este inima industriei germane și multe lucruri depind de asta”, a spus el. Mașinile au fost principalul produs de export al Germaniei anul trecut, reprezentând 15,6% din valoarea mărfurilor vândute în străinătate, arată datele biroului federal de statistică.

Germania a raportat un deficit de comerț exterior pentru prima dată după foarte mulți ani în luna mai 2022, în valoare totală de 1 miliard de euro (1,03 miliarde de dolari). Țara trecuse pentru scurt timp de la un excedent comercial la importul mai mare decât exporturile.

Germania a revenit de atunci la un excedent comercial, care a ajuns la 18,7 miliarde de euro în iunie 2023, potrivit biroului federal de statistică, dar exporturile rămân lente.

Investitorii se îndoiesc de fezabilitatea obiectivelor Germaniei

Sinn a spus că îndoielile investitorilor cu privire la fezabilitatea obiectivelor de sustenabilitate ale Germaniei joacă, de asemenea, în descrierea țării ca „omul bolnav al Europei”.

O țintă aflată în prezent în vizorul guvernului german este să devină neutră în carbon până în 2045. Aceste planuri au intrat în atenție pe măsură ce Europa căuta să se detașeze de aprovizionarea cu gaze rusești în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, iar prețurile au crescut.

Unii au descris ambițiile Germaniei de a se îndepărta de gazele rusești ca fiind „extremist de optimiste”, în special în lumina obiectivelor climatice ale țării.

Vorbind la Forumul Ambrosetti, Sinn a spus că dependența de tehnologii din surse regenerabile, cum ar fi eolianul și solarul, ar provoca o „problemă de volatilitate”, care ar putea pune probleme întreprinderilor.

„Trebuie să umpleți [aceste goluri] cu energie convențională, așa că este foarte dificil să avem această structură dublă pe care va trebui să o susținem în viitor. Pe de o parte, energia verde volatilă și, pe de altă parte, energia convențională pentru a umple golurile”, a spus el.

„Acesta este un cost dublu. Acesta este un cost ridicat al energiei și nu este bun pentru industrie. Este un curs dificil.”

Germania ar putea pierde între 2% și 3% din capacitatea sa industrială actuală, pe măsură ce companiile își mută operațiunile în țări în care gazul și electricitatea sunt mai ieftine, cum ar fi SUA sau Arabia Saudită, potrivit unei note de cercetare publicate în august de Berenberg.

Incertitudinea cu privire la prețurile energiei a contribuit probabil la o „cădere” a sentimentului de afaceri, a scris în notă Holger Schmieding, economist șef la Berenberg. El a adăugat că „incertitudinea politică actuală și consternarea cu privire la planurile guvernamentale pe jumătate coapte nu sunt factori structurali care se pare că vor opri economia germană pentru mult timp”.

Dar există semne tot mai mari de dezamăgire a publicului în trecerea către o Europă mai durabilă, cu o așa-numită „greenlash” care apare pe măsură ce oamenii simt impactul costurilor.

Sinn a sugerat că vor exista ramificații politice ca urmare a concentrării asupra durabilității.

Există o reacție în mod clar... Populația se deplasează acum spre dreapta”, a spus Sinn, referindu-se la popularitatea partidului de dreapta Alternativa pentru Germania, care a câștigat alegerile pentru consiliul districtual pentru prima dată în iunie.

Nu încerc să evaluez nimic aici, dar... politicile care, din motive ideologice, au fost complet exagerate... Pragmatismul lipsește puțin în politica actuală”, a adăugat el.

Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Climatizare nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite