Germania nu mai e cea mai puternică economie a Europei. Ce țară a detronat-o
0Germania nu mai este cea mai puternică economie a Europei, ci mai degrabă punctul slab al zonei euro, arată analiștii consultați de Bloomberg, punctând că vânzarea unei nave de croazieră a crescut peste așteptări PIB-ul unui alt stat.
Economia Franței a crescut semnificativ mai repede decât se estima, iar inflația s-a redus, oferind o surpriză plăcută, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a stârnit temeri de recesiune în zona euro.
Impulsionat de o creștere a exporturilor, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,5% între aprilie și iunie, după ce a crescut cu 0,1% în primele trei luni ale anului, a anunțat vineri agenția de statistică Insee. Economiștii chestionați de Bloomberg au estimat o expansiune de 0,1%.
Între timp, prețurile de consum au crescut cu 5% față de acum un an în iulie - cel mai scăzut nivel de când invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o criză energetică în Europa.
Cifrele oferă o oarecare bucurie după ce președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a descris o înrăutățire a imaginii pentru regiunea euro în următoarele luni, activitatea din sectorul privat pentru iulie indicând deja o contracție.
Germania a devenit punctul slab al Europei
Germania – cea mai mare economie a continentului – a devenit cel mai mare punct slab. Datele de luni vor dezvălui dacă a reușit să iasă din recesiunea de iarnă. Economiștii chestionați de Bloomberg estimează că producția a crescut în al doilea trimestru, deși Fondul Monetar Internațional consideră că a suferit singura contracție din Grupul celor șapte în acest an.
În Franța, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a descris performanța economiei drept „remarcabilă”, afirmând prognoza guvernului pentru o expansiune de 1% în 2023.
„Pentru prima dată, creșterea este determinată de exporturi și de investițiile în afaceri mult mai mult decât de cheltuielile de consum”, a spus el la radioul francez.
Vânzarea unei nave de croazieră a crescut PIB-ul Franței peste așteptări
Datele au arătat că vânzările în străinătate au fost stimulate de livrarea unei nave de croazieră. De asemenea, ei au dezvăluit o scădere a cheltuielilor de consum cu 0,4%, deoarece inflația, deși rămâne în urmă în cea mai mare parte a regiunii, este cu mult peste ținta de 2% a BCE.
„Perspectivele economice pe termen scurt pentru zona euro s-au deteriorat în mare parte din cauza cererii interne mai slabe”, a declarat Lagarde joi, după ce ratele dobânzilor au fost ridicate pentru a noua oară din iulie anul trecut. „În timp, scăderea inflației, creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de aprovizionare ar trebui să susțină redresarea.”, a spus ea.
Datele privind inflația din Franța sunt de așteptat să arate o mică încetinire în această lună, la 5,1%.
Francezii cumpără mai puțin și caută produse mai ieftine
Pe măsură ce inflația la alimente crește, consumatorii francezi au încercat să reducă costurile, vânzările de bunuri de marcă proprie la Carrefour SA crescând de două ori mai repede decât mărcile naționale.
„Suntem încă în acest mediu inflaționist cu tranzacționare în scădere, cu presiune asupra volumului, cu accelerări ale mărcii private și cu toate comportamentele noi ale clientului pe care le-am observat în ultimul an”, a declarat directorul executiv Alexandre Bompard, miercuri, cu ocazia prezentării datelor financiare ale Carrefour.
Cheltuielile de consum din Franța au început să revină până la sfârșitul trimestrului, cu o creștere de 0,9% în iunie, deoarece achizițiile de alimente s-au redresat parțial.