Motorul economiei UE a intrat în recesiune: Germania riscă să redevină „bolnavul Europei“. Ce înseamnă pentru celelalte state

0
Publicat:

Cea mai puternică economie din Europa a intrat în recesiune, ceea ce stârnește îngrijorări în rândul celorlalte state membre ale Uniunii Europene, scrie Politico.

Grafic bursier care indică o prăbușire a prețurilor acțiunilor
Cea mai puternică economie din Europa a intrat în recesiune

Germania a intrat în recesiune și toată lumea ar trebui să fie îngrijorată, scrie Politico, punctând că această țară este de departe cea mai mare economie a zonei euro, reprezentând aproape 30% din producția economică a blocului. Este cel mai mare partener comercial al mai mult de jumătate din cele 27 de țări ale UE. Și din punct de vedere politic, acest lucru i-a permis Berlinului să dea multe lovituri în cadrul Uniunii Europene.

Nu se observă o îmbunătățire fundamentală”, a spus economistul Commerzbank Jörg Krämer. Toți indicatorii importanți din sectorul de producție sunt acum în scădere, a adăugat el.

Cea mai recentă estimare de creștere pentru primul trimestru a arătat că economia germană s-a contractat cu 0,3%. Aceasta a urmat o scădere de 0,5 la sută în ultimul trimestru al anului 2022. Cele mai recente cifre pentru zona euro în ansamblu arată că blocul valutar crește marginal, cu 0,1 la sută.

Prețurile energiei le-au dat mari bătăi de cap

Analiștii spun că cea mai recentă contracție se datorează unei combinații de prețuri ridicate la energie declanșată de războiul Rusiei din Ucraina și aparentelor slăbiciuni structurale ale fundamentelor economice ale țării, pe care guvernul de coaliție post-Angela Merkel s-a străduit să le remedieze.

Germania a fost cunoscută ca „bolnavul” Europei la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, deoarece s-a luptat cu costul reunificării după căderea Zidului Berlinului. Dar a revenit puternic și, în momentul în care alte țări din zona euro, cum ar fi Grecia, Italia și Portugalia, s-au confruntat cu datorii uriașe și cu griji legate de însăși existența monedei euro la începutul ultimului deceniu, Germania ar putea dicta condițiile pentru salvarea lor dintr-un poziție de forță — și să-și folosească propriul succes economic pentru a trage blocul în sus de strângerile sale.

Dar vremurile s-au schimbat, chiar dacă Olaf Scholz, care este cancelar german din decembrie 2021, a încercat să pună o față curajoasă lucrurilor. Perspectivele economice erau „foarte bune”, a declarat el într-o conferință de presă joi. „Vom rezolva provocările cu care ne confruntăm”, a spus el.

Dar nu există nicio îndoială că problemele economice nu vor face decât să accentueze tensiunile dintre cei trei parteneri din coaliția de guvernare de la Berlin, care deja se ceartă cu privire la politicile bugetare și climatice.

Acest lucru, la rândul său, riscă să devieze eforturile de la un răspuns politic eficient: doar jumătate dintre germani cred că coaliția guvernamentală de guvernământ va menține până la sfârșitul perioadei sale legislative în toamna lui 2025, a arătat un sondaj al sondajului Forsa publicat de radiodifuzorii ntv/RTL. joia.

Simțul realității

Optimismul de la începutul anului pare să fi lăsat loc unui sentiment mai mare de realitate”, a spus economistul ING Bank Carsten Brzeski, arătând spre scăderea puterii de cumpărare, scăderea carnetelor de comenzi industriale, precum și strângerile așteptate. monetară și o creștere mai slabă a SUA. „Pe lângă acești factori ciclici, războiul în curs din Ucraina, schimbările demografice și actuala tranziție energetică vor afecta structural economia germană în următorii ani.”

În timp ce o iarnă blândă a însemnat că Germania, care depindea în mare măsură de importurile rusești de energie, a reușit să scape de cele mai nefavorabile scenarii de lipsă de gaze care ar fi forțat închiderea completă a fabricilor, perspectivele nu arată bine.

Chiar și înainte de revizuirea descendentă, se aștepta ca Germania să se dovedească o înfrângere asupra perspectivelor economice generale ale regiunii. Prognozele economice de primăvară ale Comisiei Europene indică creșterea Germaniei la 0,2% anul acesta și 1,4% anul viitor, în comparație cu o medie a zonei euro de 1,1%, respectiv 1,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite